FAMILY, SCHOOLING

Wilderness and challenges

 Det finns ett citat som säger:

”To be a mother is to watch your heart walk around outside of your body”

Stämmer till punkt och pricka. Förutom det att mitt hjärta mer eller mindre för jämnan, nu mera, klättrar omkring i trädtopparna, simmar runt på bottenlöst djupt vatten, hoppar mellan klippavsatser flera meter upp i luften, balanserar på kanten av branta stup och tar sig fram i hastigheter så mina moderligt vakande ögon knappt ens hänger med längre.

Jag tror att riktig lek är något som mest händer ute i det fria, där skogar susar, berg sträcker sig högt mot himlen, trassliga snår breder ut sig, bäckar och åar forsar fram och vågor slår in över sandiga stränder -inte så mycket på välplanerade, barnsäkrade, EU-anpassade lekplatser. Jag tror det är på platser där naturen själv är nära, bland levande, vilda djur och växter, där verkliga äventyr uppstår och även ett visst mått av fara lurar som den riktiga, utvecklande leken uppstår. Jag tror det är upplevelsen av att få skapa sina egna utmaningar, hitta på sina egna lekar, fatta sina egna beslut och sedan ta ansvar för sina handlingar är det som barnen lär och växer av. Jag tror att naturen och friheten lär dem sådant som aldrig kan läras ut i ett klassrum eller i en klass där det måste vara lika för alla och inte minsta utrymme för risktagande får finnas.

I det vilda och fria lär de sig att leva!

Sommarlovet är så underbart just på grund av det här. Vi har möjlighet att ta oss ut i det vilda, leta upp de bästa platserna för att springa, klättra, hoppa, simma, utforska, upptäcka världen och livet som finns över och under jord och vattenyta, överallt omkring oss.

Barnen får pröva sina vingar, känna på sina möjligheter, utforska sina begränsningar och lära sig var de har sig själva.

Jag får öva på att gå omkring med ständig hjärtklappning, bita mig i tungan, hålla mig på mer än en armlängds avstånd och lita på deras instinkter även när jag tycker att de inte verkar ha några alls. Det är en fin balansgång mellan att ge dem friheten att inte vara övervakade och begränsade av mig och samtidigt ha ett öga med i spelet ifall något riktigt farligt skulle hända. Och det är en fin insikt som växer fram inuti mig när jag ser att de faktiskt tar det med mer försiktighet och förnuft och klarar sig bättre än jag tror, reder ut sina egna småkatastrofer, tar hand om varandra och hittar den perfekta nivån av utmaning helt utan min inblandning.

Jag älskar sommarlovet för det lär oss  så mycket om livet självt. Och vi lär oss tillsammans.

 

 

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/wilderness-and-challenges/
Pinterest
Instagram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *