Wild and free Swedes

WHAT-WHEN-WHERE-WHO-WHY?

Till hösten reser vi ut i världen och här är alla vad-när-var-vem och varför vi vill möta upp med er ER!

WHAT?

Vi vill skapa en plats där svenska hemskolare och familjer med en öppen syn på vad skola och lärande kan vara, kan mötas för att hjälpas åt med den stora och viktiga uppgiften att ge våra barn bästa tänkbara utbildning på egen hand.

Vi blåser liv i vår Wild + Free grupp, till en början i all enkelhet med träffar för att leka, lära, umgås och ha roligt tillsammans en dag i veckan. På stranden, ute i det fria eller under tak när det behövs och med möjlighet att vara med på gemensamma aktiviteter och utflykter utöver det.

Så småningom vill vi skapa en Öppen Skola där familjer, föräldrar tillsammans med sina barn i alla åldrar, är fria att komma och gå som man vill, delta när det passar och bidra med det man önskar. Där både barn och vuxna kan dela med sig och ta till sig av nya kunskaper i en trygg gemenskap och en miljö som inbjuder, inspirerar, uppmuntrar till och stödjer ett kreativt, glädjefyllt och frivilligt lärande. Vi vill erbjuda en plats med tillgång till läroverktyg och pedagogiskt material som fungerar för att skola olika åldrar och nivåer samtidigt och ger möjlighet att hålla kunskapskraven för årskurs 3~6~9 som riktlinjer för den som vill ha nära tillbaka till det svenska skolsystemet.

Vi vill också söka samarbeten utåt med olika lokala organisationer och verksamheter, vara delaktiga i vad som händer runtomkring och bidra med det vi kan för ett respektfullt och  hållbart Lantaliv.

Långsiktigt skulle vi vilja se en plats, en gemenskap, som finns kvar och fungerar även när vi inte är där. Som står öppen för familjer året om och som man kan återkomma till år efter år om man vill.

Vi har många tankar och visioner om vad vi skulle vilja göra och med ett litet steg i taget får vi se hur långt vi kan komma. Men framförallt vill vi skapa en varm och respektfull atmosfär för oss som vill dela livets och skolandets utmaningar och framgångar med likasinnade, ett sammanhang där vi, våra barn och ni kan hitta vänner och gemenskap när vi befinner oss långt hemifrån.

Två eller tio familjer tillsammans är inte det viktiga så länge vi finns där för att hjälpas åt, men ju fler vi är desto mer kan vi göra, desto mer syns vi och kan sprida en positiv bild av vad hemskolning kan vara.

Vi tycker att skola ska vara billigt och vet att man kan komma långt med små medel. Vi vill inte att ekonomi ska vara ett hinder för att ge barnen en bra läromiljö, men att ordna en meningsfull och fungerande verksamhet kommer ändå att innebära en del kostnader, därför hjälps vi också alla åt att betala för de gånger vi väljer att delta.

Snart kan du läsa mer HÄR om tankarna kring en Öppen Skola.

Wild + Free är en community för hemskolare där vi hämtar mycket inspiration, uppmuntran, material och kloka råd i vårt skolande till vardags. Vi ser det som en stor trygghet att ha en stark community som står bakom när vi ger oss in i vårt första hemskolningsår och kommer att ta med många tankar därifrån.

HÄR kan du läsa mer om Wild + Free. Du kan också följa på IG eller FB för att få en bra bild av communityn.

WHEN?

Från och med november 2019 till mars~april~maj 2020 räknar vi med att finnas på Koh Lanta, kanske med några kortare uppehåll för att resa runt och se mer av Sydostasien.

Ni är välkomna er att dela hela eller delar av den tiden med oss.

WHERE?

Varma, vilda, vackra, vänliga ön Koh Lanta i södra Thailand på allra södraste Long Beach.

Det finns så många spännande platser i världen vi skulle vilja se och uppleva och ändå väljer vi att återvända hit för att det är en plats vi alla längtar till och håller i våra hjärtan. Här är livet är enkelt och avslappnat, värmen lämnar aldrig och solnedgångarna gör ingen besviken.

Allt är annorlunda men välfungerande och tryggt ändå, en härlig blandning av det Thailändska och det västerländska som kommit med turismen, vilket gör att det finns något för alla. Oavsett om man har svårt att klara sig utan köttbullar med potatismos, svenskt kaffe och smågodis eller helst håller sig undan från just sådant när man är ute och reser kommer man att kunna hitta det man vill ha.

Tack vare läget mitt i en marin nationalpark och ett medvetet arbete med att skydda från allt för stor exploatering finns mycket av lugnet och det genuina, vilda bevarat här. Jättelika hotellkomplex, stora gallerior, strandförsäljare, jetskis, bananracerbåtar, wakeboards och alla andra vattenmotorsporter lyser med sin frånvaro. Istället finns den vilda, vackra naturen alltid nära till hands att upptäcka. Havet, stränderna, regnskogen, djurlivet och småöarna omkring bjuder på oändliga äventyr för den som vill.

Koh Lanta är svenskarnas ö, på gott och ont kan man tycka, men när man vill skapa en grupp, hitta vänner och sammanhang tror vi att det är något väldigt positivt att så många svenskar söker sig hit, stannar länge och återkommer gång på gång. Att ön är hyfsat tillrättalagd ger också den stora fördelen att det finns mängder av välordnade organisationer som ordnar aktiviteter att delta i.

HÄR på några favoriter som vi verkligen skulle vilja ta del av.

Snart kan du läsa mer HÄR om allt det fina med Koh Lanta.

WHO?

VI är mamma, pappa och tre skolbarn, till sommaren 9, 10 och 14 år, som längtar efter ett vildare, friare och enklare liv där vi har möjligheten att vara tillsammans så mycket som vi själva vill och kan rå över vår egen tid. Vi har haft den stora lyckan att kunna leva så under många, många år då vi hemskolat istället för förskolat våra barn så länge vi kunnat. Vi vet hur bra vi kan ha det när vi får leva, lära och växa som individer och tillsammans som familj, hur mycket ger glädje, närhet och trygghet det ger, hur bra vi mår när vi får följa vår egen rytm, leva med den istället för mot den och har svårt att nöja oss med mindre nu.

Vi har upplevt hur lärande kan vara något roligt, okomplicerat och naturligt som händer överallt och hela tiden när man öppnar ögonen för det och tar utbildning och skolande på stort allvar. Nu längtar vi efter att med mycket frihet under fullt eget ansvar kunna ge barnen ett sammanhang och en miljö där glädjen, nyfikenheten, lusten och magin i att leva och lära får finnas kvar, barndomen igenom och livet ut, där skolan får vara något som för oss närmare varandra istället för bort från varandra.

Vi älskar att resa, att utforska och uppleva världen tillsammans och vill inte se skolan som ett hinder bara för att barnen nått en viss ålder. Vi älskar också att se våra barn växa och utvecklas, vi tror att resande ger oändligt många tillfällen till ett lärande som är kopplat direkt till verkligheten runtomkring och ser det här som en möjlighet att få det bästa av två världar. Resande och skolande i ett.

Vi är inte särskilt radikala på något område, utan bara en vanlig familj med en kanske ovanligt stor längtan efter frihet som försöker lyssna till våra hjärtan, lita på magkänslan, gå vår egen väg och göra så kloka val som möjligt på många olika områden i livet.

Vilka är NI?

Vi tror att även ni är en svensk familj med barn i skolåldern som önskar att livet ska vara något mer än en enformig, inrutad, stressig vardag där alla alltid är på väg någon annanstans, som längtar efter tid och utrymme att vara tillsammans och tror att skola kan vara så mycket mer än vad som ryms i ett fyrkantigt klassrum.

Kanske är ni redan fullfjädrade hemskolare, kanske hänger ni på kanten som vi och bara väntar på att ta steget ut för att prova, eller kanske är tanken på att kunna resa och skola själva alldeles ny. Hur som helst ser ni poängen med att inte vara helt ensamma, ni vill ta chansen att vara med och bygga upp något nytt och är beredda att ta fullt föräldraansvar för era egna barns utbildning.

Allt bygger på frivillighet och ni avgör själva hur mycket ni vill vara med, men de gånger ni väljer att delta ansvarar ni för era egna barn och kan även tänka er att dela med er av era upplevelser, erfarenheter, idéer, förmågor, kunskaper till övriga gruppen.

Un-home-free eller worldschoolare, Montessori, Walldorf, Charlotte Mason, self directed eller lite av alltihop, oavsett hur ni väljer att skola är ni välkomna. Vilken som är den bästa pedagogiken eller den rätta filosofin kan vi tycka olika om, det vi har gemensamt är att vi vill ge våra barn de bästa förutsättningarna att lära, växa och utvecklas. Att vi lever och gör olika är en tillgång som vi kan ha nytta av, vi sitter i samma båt och har alla något att lära av varandra.

WHY?

”It takes a village to raise a child” Vi har alla hört det och en del har kanske också fått uppleva alla fördelarna med att inte vara helt ensamma om allt som rör barnen och familjelivet, det är både enklare och roligare när man kan dela stort och smått och ha hjälp av andra. Och med de speciella omständigheter som råder kring hemskolning i Sverige har vi all anledning att slå våra kloka huvuden ihop och stötta varandra.

*

Vill ni följa med? Skriv till oss på    info@worldschoolersofsweden.se      för intresseanmälan, nyhetsbrev med information och pepp rätt ner i mailboxen!

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/what-when-where-who-why/
Pinterest
Instagram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *