LEAVING SWEDEN

What I do to handle another school year

Det var inte så här jag hade tänkt mig att vi skulle börja det nya läsåret. Jag hade tänkt och hoppats och kanske till och med trott litegrann att vi skulle gå in i den här höstterminen och veta att den skulle bli vår kortaste någonsin, mer som ett kort litet avbrott på världen längsta sommarlov bara. En snabbvisit i skolan fram till höstlovet då vi åker till Teneriffa och sedan -som jag hade tänkt mig- vidare ut i världen. 

Nu blev det inte så. Än lever hoppet,  vi väntar fortfarande på besked om John får tjänstledigt eller ej och det kan egentligen gå hur som helst med vårt resande, men vi har fått börja terminen som vilken termin som helst med inställningen att den kan bli väldigt lång.

Jag brukar älska hösten och alla små glädjeämnen den bär med sig -färgerna, den klara, svala luften, tjocktröjorna, raggsockorna, brasorna, svampturerna, doften i skogen, stearinljusen, mörkret och dimmorna som lättar eller ligger tunga hela dagen, vilan som lägger sig över hela min värld.

Men förra hösten och vintern var annorlunda. Det var den tyngsta period jag någonsin levt mig igenom. Det var som att min förmåga att känna glädje helt försvann när vi tvingades in i ett nytt skolår mot vår vilja och fast att det visst hände fina och roliga saker så var det inget som riktigt nådde in i mitt hjärta, jag kände mig inte glad en enda gång på många, många månader. Det var hemskt. En sån stor och viktig del av livet som jag bara inte hade tillgång till. Jag visste knappt vem jag var längre.

För att inte samma sak ska hända igen (alltså, jag är så rädd för det!) har jag radat upp mina livlinor som en liten överlevnadsstrategi inför ett eventuellt helt skolår till.

”In the end I am the only one who can give my children a happy mother who loves life”

citat från fina @rasingthefree IG

Hur ska jag kunna finnas där för dem om jag inte orkar själv? Hur ska jag kunna visa dem det vackra med livet om jag inte själv kan se?

De här orden fick det att vända för mig i våras när glädjen började komma tillbaka. Dem tar jag med mig redan på väg in i den här hösten för att inte tappa bort mig själv igen. Jag vet ganska väl vad som hjälper mig att må bra och den här hösten ska jag hålla hårt fast vid det:

KRAMA BARNEN. Finns absolut ingenting som ger mig mer styrka än att krama om mina barn. När jag får krypa tätt intill och bara hålla om dem, sticka näsan i deras nackar och dra in deras ljuvliga dofter och värme tankar jag mer energi än någon annanstans.

ÄTA BRA. Jag älskar mat och vet att det jag stoppar i mig påverkar hur jag mår i både kropp och själ. Det är värt det extra besväret att laga till något som bygger upp och fyller på med näring även om det bara är jag som kommer att äta det (hela min familj är rätt matkinkig faktiskt…)

SOVA. Hur tråkigt det än är somna klockan tio så behöver jag det. Jag kommer visserligen aldrig att vara pigg klockan sex på morgonen ändå, att kliva upp är lika plågsamt oavsett, men resten av dagen blir lättare att klara av och mitt sinne mår helt klart bättre av många timmars sömn.

LÄSA. Den där sista timmen innan sovdags. Att lägga undan telefon och skärm, släppa alla tankar och förlora sig i en riktigt bra bok gör hela min nattsömn lugn och harmonisk på ett fantastiskt sätt.

MORGONKAFFE. Min lilla ritual. En kopp kaffe och en stund helt för mig själv med mina egna tankar. Så ofta jag bara kan, ute i solen när vädret vill, vid brasan eller vid köksbordet med ett tänt ljus när det känns bättre så, ute i skogen eller på en brygga vid en liten sjö ibland. Det hjälper mig att samla kraft och mod inför dagen och fokusera på det jag behöver göra.

PROMENERA. Det här gör verkligen underverk med mig! Spelar ingen roll hur ledsen, arg, frustrerad eller nedslagen jag känner mig när jag ger mig iväg, så snart jag kommer in i skogen är det som om allt rinner av mig. Medan jag går raskt fram över stock och sten bearbetas saker och ting närmast magiskt i min hjärna och jag kommer alltid hem med nytt hopp, nya lösningar på problem och ny glädje. Ska inte slarva med det här nu i höst. Onsdag och söndag. Promenaddagar. Punkt.

HÅLLA ORDNING. Förutom att jag verkligen, verkligen trivs bättre i ett städat och välordnat hus och mår bra av att ha det fint omkring mig så blir ju hela det här vardagseländet som vi ändå inte slipper undan mycket enklare med ordning och reda. Det är till exempel hundra gånger lättare att kunna be barnen gå till sina lådor och hämta sina strumpor än att stå varenda morgon och leta tre par matchande i ett gigantiskt berg av osorterad tvätt (tycker det är lite mycket begärt att de ska behöva stå där själva och rota när det inte är deras fel att det blir så!)

Och vi hjälps åt. För att det blir många gånger enklare för mig, för att alla behöver lära sig och få respekt för hur mycket arbete som ligger bakom allting i ett hem och för att vi ska känna att vi har det här hemmet tillsammans. En liten syssla var om dagen kommer göra underverk på tvätthögar, dammråttor och allmänt stök.

FORTSÄTTA LEVA. Glömma allt vad klocka heter, ta semester och vara oss själva varenda helg. Säga ja till så mycket roligt vi rimligen kan även om det är skola nästa dag, ta vara på varje sånt där litet tillfälle när vi kommer nära och kan gå djupare in på det som verkligen rör sig i barnen och deras värld, låta dem lära och utvecklas där var och en vill och behöver.

TÄNKA FRAMÅT. Fortsätta planera och göra allt jag kan för att ändra livet i vår riktning. Mina drömmar håller mig uppe på ett sätt som få kan förstå och att fortsätta jobba för att en dag kunna leva fritt ger mer krafter än det tar. Fortsätta glädjas över små, små steg framåt. Jag kan tycka att vi fortfarande står kvar och stampar på exakt samma ställe som förra året vid den här tiden, vi är ju fortfarande här och måste in i skollivet igen, men tittar jag lite närmare så inser jag hur många små, små steg vi tagit under året och hur mycket närmare drömmar och mål vi faktiskt kommit. Det är värt att påminna sig om.

So – wish me luck! 🙂

Och berätta gärna, gärna, jättegärna  -vad hjälper dig att hålla modet uppe och glädjen kvar när livet inte är som du vill?

 

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/what-i-do-to-handle-another-school-year/
Pinterest
Instagram

3 thoughts on “What I do to handle another school year

  1. Jag gör flera av sakerna på din lista. 🙂 Andra saker som hjälper mig är bön och meditation. Komma ihåg att andas ordentligt/djupt. Ibland att sjunga eller lyssna på musik. Jag försöker också undvika saker som får mig att må sämre, i mitt fall nyheter och facebook… Undviker också deppiga/sorgliga/läskiga/våldsamma böcker och filmer.

    1. Tack Nina för flera bra tips! Andas… mmm så bra och åååh så svårt tycker jag 😛 Och musik förstås, min Spotifylista på högsta volym när jag är ensam i huset eller mjuk och skön på en mörk kväll med tända ljus -det ska jag komma ihåg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *