LEAVING SWEDEN

”We don’t want all that, we want to be free”

Jag måste citera Narnia idag.

Vi har kommit till sista boken, Den sista striden. Den har precis bara börjat och det är redan spännande.

Genom att lura Narnierna att han är själva Aslans närmsta bundsförvant och språkrör lyckas en slug och maktlysten gorilla få folket, de talande djuren, att lyda hans minsta vink. Han driver dem att arbeta hårt och när de vill få sina uppgifter snabbt avklarade för att kunna återgå till att leva i frihet igen, slår han ner deras hopp med att avslöja hur han planerar att skicka dem vidare till grannlandet för att fortsätta arbeta hårt för kungen där.

” -Nej, nej, nej tjöt djuren. Det kan inte vara sant. Aslan skulle aldrig sälja oss som slavar till kungen av Calormen!

– Tig med er! Håll mun! fräste gorillan. Vem har talat om slaveri? Ni ska inte bli slavar. Ni ska få betalt, rikligen betalt. Det vill säga, era löner kommer att skickas till Aslans skattkammare, varpå han kommer att använda dem till allas bästa…

…. Där hör ni! sa gorillan. Allt är redan klart. Och allt är till ert eget bästa. Med de pengar ni förtjänar kommer vi att kunna göra Narnia till ett land värt att leva i. Apelsiner och bananer kommer att strömma in, det kommer att vimla av vägar och stora städer och skolor och kontor och piskor och munkorgar och kapsoner och sadlar och burar och hundgårdar och fängelser och… ja, allt möjligt.

-Men vi vill inte ha allt det där, sade en gammal Björn. Vi vill vara fria.

-Börja inte bråka nu, sa gorillan, för det tänket jag inte tolerera. Jag är en människa, medan du bara är en tjock och dum gammal björn. Vad vet du om frihet?”

Jag har hört den här texten citeras förr och liksom häpnat över hur väl den beskriver känslan av att tillhöra någon annan. Det är skrämmande likt hur samhället idag fungerar som ett slags fördolt slaveri där man tror att man är fri för att någon bättre vetande säger att man är det. Men egentligen är man bara en obetydlig liten kugge i ett jättemaskineri. Jag vill inte leva så. Jag har ingenting emot att arbeta hårt och jag bidrar gärna till gemensamma goda ting i min omvärld, men vad som är till mitt eget bästa avgör jag bäst själv. Vad som gör ett land värt att leva i för mig vet jag bättre än någon annan och jag skulle mycket hellre förvalta mina egna pengar själv än låta någon låtsaskungs egenintressen styra över dem. Jag är ingen dum gammal björn, även om de vill få mig att tro det, jag kan tänka och välja och ta konsekvenserna själv.

Jag vill inte ha allt det där. Jag vill bara ha min frihet. Och jag vet allt om den.

 

 

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/we-dont-want-all-that-we-want-to-be-free/
Pinterest
Instagram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *