SCHOOLING

The frog project

Min nioåring har en alldeles särskild känsla för grodor, enligt honom finns inga finare, gulligare coolare djur på jorden och nåde den som säger ett nedvärderande ord om en endaste liten groda. Om han fick önska skulle nog både hus och trädgård vara fulla av hoppande grodor och hasande paddor för jämnan, men övriga familjen är inte helt överens med honom där.

Då är det tacksamt att ändå vid den här tiden, vartenda år om han så vill, kunna ge honom det han längtar efter, låta honom starta grodprojekt och ha sina små husdjur en alldeles lagom lång period. Det är ett par år sedan vi senast hade grodyngel nu men det brukar vara ett roligt projekt för hela familjen och det fina är att det blir på en ny nivå varje gång eftersom barnen hela tiden vill lära sig nytt, lägger till nya lärdomar till de som de redan hade och ser på saker och ting med andra ögon allt eftersom de lär sig mer och mer. Ett projekt blir aldrig det andra likt från år till år och nu längtar vi till att få dra igång grodprojektet a’la nioåring!

Grodor är fridlysta i Sverige, och vissa arter är till och med rödlistade och man får såklart aldrig skada, döda eller störa djuren. Ägg och yngel från de vanligaste arterna får man dock samla in några stycken av för att kunna följa utveklingen och studera dem på nära håll om man tar väl hand om dem. Jag kan känna mig kluven inför att ta vilda djur i fångenskap, men så länge man gör det här med varsam hand, stor respekt och mycket kärlek så tycker jag det är ett fantastiskt tillfälle att få komma nära, förundras över naturen och prova på att ta ansvar för andra levande varelser. Och så snart de blivit färdiga grodor måste de släppas tillbaka i samma vatten som de kom ifrån så det blir aldrig tal om någon långvarig fångenskap. Naturskyddsföreningen förklarar saken här.

Än så länge verkar våren och grodorna tveka här i våra trakter, vi gav oss ut förra helgen när vi tyckte det var hyfsat varmt och lägligt för dem att vakna till i sina hålor för att ta sig till vatten och börja leka. Vi var så laddade för att bli ”grodräddare” och hjälpa vandrande djur över vägarna, med hink och varningsskyltar att sätta upp i högsta hugg, men vi hittade inte ett spår av en enda groda. En trevlig promenad runt sjön fick vi ändå och vi får göra om den kanske till helgen som kommer eller nästa.

Jag är förvånad över hur många böcker om groddjur vi hittade bara genom att rota i hyllorna här hemma. Jag trodde vi skulle behöva gå till biblioteket eller köpa något nytt, men det behövdes icke! När jag har yngre barn här, dagbarnen, passar jag på att slänga in lite bokstäver, färger, ord eller siffror att leka och prova sig fram med för den som är intresserad.

Har du också en grodälskare eller kanske en blivande fantast i familjen? Vill du vara med i grodprojektet? Vi hittade många bra idéer på Naturskyddsföreningens sida. Här kan du bland annat läsa om att bli en grodräddare, skriva ut varningsskyltar att sätta upp vid vägar där grodor passerar, rapportera till trafikverket om farliga ställen för grodor och till Artdatabanken om vilka arter man sett var för att bli en medforskare, ladda ner och skriva ut en jättefin planch över alla Sveriges groddjur och hitta massor av information om hur man artbestämmer om du klickar in på ”Grodans år”.

Plansch från Artdatabanken.

Vill du göra det här tillsammans med oss och andra barn och föräldrar runt om i landet? Välkommen att gå med i vår grupp Wild + Free för att dela och ta del av andras roliga grodidéer!

 

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/the-frog-project/
Pinterest
Instagram

2 thoughts on “The frog project

    1. Ja Naturskyddsföreningen hade mycket kul, jag menar, vem vill inte vara en grodräddare? Bara en sån sak! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *