LEAVING SWEDEN

Skolplikten

Skolplikten ur ett barns perspektiv:

”Det känns som om dom (politikerna) inte tycker att vi barn är lika mycket värda, vuxna kan välja hur dom vill leva och vad dom vill göra, men oss tvingar dom att vara i skolan hela dagarna. Vi är som slavar, dom tvingar oss att jobba hela dagarna!”

”Dom säger att man ska lära sig respekt och individens frihet i läroplanen, och det tror dom att dom lär oss med tvång!?”

Ja, vad ska man säga. Jag tror min tolvåring har genomskådat ironin i skolans läroplan mer än de flesta vuxna i det här landet. Vet inte om jag ska skratta eller gråta men jag kan inte annat än hålla med, det är verkligen helt befängt att tro att man lär barnen respekt för och rätten till individens frihet genom tvång.

Och det skär naturligtvis sönder mitt hjärta när orden forsar fram under tårar, ännu en morgon när allt min tålmodige, pålitlige, strävsamme tolvåring egentligen ber om är att få jobba hemma som jag. Och ännu mer skär det i mitt hjärta när han säger:

”Jag vill inte bo i Sverige fast ändå vill jag det!”

Bara den som känner just den här tolvåringen kan förstå hur stora ord det är. Han är den absolut siste jag skulle väntat mig de orden ifrån. Att lämna Sverige har varit otänkbart för honom. Men här har djup tankeverksamhet pågått, det är helt tydligt, och han har förstått och någonstans accepterat att Sverige inte kommer att ge honom det han längtar efter. Det är en kamp som nog kommer att pågå i honom, och måste få göra det, ett tag framöver och det känns viktigare än någonsin för mig att kunna lägga fram ett bra alternativ snart. En lösning som kan kännas positiv för oss alla, även om det är för sorgligt att man ska behöva lämna sitt land för att kunna få den där individens frihet.

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/skolplikten/
Pinterest
Instagram

One thought on “Skolplikten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *