MONEY

När en dörr stängs öppnas…

När en dörr stängs öppnas en annan, eller ett fönster, eller… så öppnas en lönndörr och jag tror nästan jag vågar påstå att det är just vad som håller på att hända här.

För att göra en lång historia kort och en snirklig och krokig väg lite mera rak kan man säga att det senaste året har min hjärna gått på högvarv dag som natt och varit på gränsen till härdsmälta i sökandet efter en möjlighet till inkomst som är oberoende av plats. Så att jag kan försörja oss var vi än befinner oss. Av alla stora frågor som kommer med planerna på att bryta upp och lämna allt det invanda här hemma och som måste få en lösning har det här varit min största. En riktig berg och dalbana har det varit, upp och ner, hit och dit, tvära kast, in och ut genom en massa dörrar som jag både trott och hoppats ska kunna leda någon vart, allra helst ut i världen, men nej. Ingenstans har jag kommit fast jag tycker att jag gläntat på de där dörrarna till och med flera gånger om ibland.

Men så plötsligt händer det, och det är därför jag vill berätta, så att du som också går omkring med härdsmälta i hjärnan inte ger upp utan fortsätter öppna dina dörrar, eller lyfter och vänder och vrider på alla dina stenar för att se vad som finns där under. Inte bara en gång till, utan två. Och kanske tre eller fyra gånger till. För plötsligt händer det. Plötsligt ser man något ur en lite annan vinkel och så framträder den där lönndörren som kanske är vägen ut mot världen eller vart du nu vill.

För oss var det huset. Vi har haft det här huset länge och hyrt ut det många gånger så den tanken är inte alls ny. Tvärtom är det en möjlighet som undersökts särskilt grundligt eftersom den känns så uppenbar. Ändå, alltså .ä.n.d.å. tog det mer än ett år av stundtals outhärdlig längtan och desperation innan jag kom underfund med en liten, liten detalj som verkar göra hela skillnaden i vårt fall.

Kanske är det här något alla husägare redan känner till och ser som den mest självklara sak i världen, men för mig med min längtan bort blev det en riktig uppenbarelse när jag upptäckte just den här extradörren.

Så om du har en väldig längtan ut i världen och ett hus som du kan tänka dig att hyra ut, läs extra nog nu för här kommer ett tips som är lika enkelt som användbart när man väl upptäckt det:

Knepet för oss är att utnyttja årsskiftet och de 40 000:- i hyresintäkt per år som man inte behöver skatta för, det blir ju dubbel pott som man har att röra sig med om man är borta under vintermånaderna. För övriga månader finns ett avdrag på 20% av bruttointäkten innan man börjar skatta och i vårt fall innebär det här att utslaget på sju månader skulle vi i princip kunna klara oss utan någon övrig inkomst förutsatt att vi hittar billigt boende på annan plats och lever på riktigt knaper budget. Det är precis på gränsen till vad som känns möjligt för oss och med bara en liten extra inkomst på några tusenlappar i månaden skulle det helt klart gå att genomföra!

När jag upptäckte det här för några veckor sedan trodde jag inte det kunde vara sant. Trodde inte det kunde vara så enkelt. Jag räknade och räknade och räknade i flera dagar och tog min tolvåring till hjälp innan jag ens vågade nämna något för min man som ju är en skeptiker av rang. Men när jag väl tog mod till mig och visade mina siffror köpte till och med han kalkylen med lite försiktigt hmmmande och nickande (och bara den som känner honom eller en lika skeptiskt lagd människa kan förstå hur positivt det är!). Nu kan jag knappt förstå att jag inte sett det tidigare fast det så uppenbart funnits här mitt framför näsan på mig hela tiden.

Hur långt pengarna räcker beror naturligtvis på hur mycket man kan få ut och har för kostnader för sitt boende på hemmaplan och vad man har för krav på standard ute på resa, men det här kan du föra över till dina egna siffror och räkna på vad som verkar rimligt i just din situation. Kanske sitter även du på större möjligheter än du tror!?

Vårt hus är inget speciellt i sig, gammalt och slitet på sina ställen, ett enkelt, praktiskt men mysigt och avslappnat boende som har fördelen kunna rymma många personer och ligga i ett hyfsat eftertraktat område med både natur och storstad inom räckhåll. Men absolut inget fancy. Och ändå visar det sig vara en sådan tillgång när man vänder och vrider på det en gång extra. Så väldigt tacksam, nyfiken och förväntansfull över vart det här kan leda oss?

Det här är ingen permanent lösning för oss, om vi skulle gilla att vara en resande familj och vilja fortsätta längre än sju-åtta månader så skulle vi behöva lite mer pengar in varje månad eftersom summan blir mindre ju fler månader man slår ut den på. Men det är en fantastisk chans att bara komma iväg, kanske den första knuffen ut i världen för att prova på hemskolningslivet och ännu en tidsfrist att få igång en riktig inkomst. Jag tror det är just vad vi behöver.

 

 

 

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/nar-en-dorr-stangs-oppnas/
Pinterest
Instagram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *