SCHOOLING

Morning bliss

Igår var mina pojkar hemma frå skolan för att hämta krafterna efter en ordentlig förkylning de råkat på. Hostiga och mosiga på morgonen tyckte jag inte att jag kunde skicka iväg dem så de fick en tredje dag hemma.

Låt mig bara säga att vi har varit så hårda med det där förut, att mota iväg till skolan i alla lägen så länge man inte har feber. Men vi har mjuknat och insett att det där är inte alls vad vi vill lära våra barn. Vi vill att de ska veta att det är viktigt att känna efter själv och lära sig lyssna på sin kropp, att vi bryr oss om hur de mår och respekterar när de inte orkar, att deras välmående är mycket viktigare än att fullfölja plikter jämtemot andra och vi jagar dem inte med febertermometern längre som om den skulle vara det enda som kunde berättiga dem att må dåligt. Så igår var de alltså hemma, mer eller mindre förkylda och på återhämtning. För hängiga för att orka en hel dag i skolan men tillräckligt pigga för att gå ut en stund.

Vi packade frukostmackor och te, ritböcker, pennor och ett naturprojekt som min sjundeklassare jobbar med i skolan och tog femminuterspromenaden till närmsta skog.

Det är så fint att få komma tillbaka till den här platsen, återuppleva favoritlekar sedan de var små och göra allt som vi gjorde då vi var här varje vecka.

Efter lite lek och frukost förvandlade vi skolprojektet till IRL och undersökte biotoper, habitat, växt och djursamhällen, näringskedjor och olika ekosystem hands-on.

En mera fridfull miljö att studera i får man leta efter. Alldeles knäpptyst när det ritades och skrevs och undersöktes.

Jag är så lycklig över en dag tillsammans med mina pojkar. Och fast att jag kände närvaroplikten flåsa mig i nacken och en liten känsla av att jag gjorde något fel när jag tog dem till skogen istället för till skolan så finns det inget som kan få mig att tro att de skulle fått ut mer av, eller lärt sig bättre, av att sitta i sina klassrum den här morgonen.

Livet är den bästa skolan. Det är bara att ta för sig, tacka och ta emot. Och det är något av det vackraste jag vet.

Det här är min dröm och jag längtar så jag går sönder inuti till den dag vi får leva så här på riktigt, när vi är fria att leva och lära av glädje till vardags och inte på undantag som nu!

 

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/morning-bliss/
Pinterest
Instagram

2 thoughts on “Morning bliss

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *