SCHOOLING

Learning by force

Mina barn lär sig mycket i skolan, visst gör de det. Mycket fint och bra får de med sig, men det här är också en sanning de fått med sig från skolan och den väger tungt. Väldigt tungt.

Att tvingas lära sig saker bara för att någon annan bestämt så är svårt. Och tråkigt. Något man undviker så långt det bara går.

Det är en syn på lärande och ett systemfel som jag tror gör långt mycket mer skada än vi förstår.

På många ställen i världen tror man att man behöver slå barn för att de ska lära sig saker och för bara X antal år sedan trodde vi även i präktiga lilla Sverige att vi gjorde barnen en tjänst när vi skrämde dem till lydnad och till att ta in kunskap.

Idag ser vi med avsky på aga och accepterar varken hot, våld eller kränkningar som metod när det gäller barnuppfostran och inlärning.

Jag tror och hoppas att om X antal år kommer vi att se tillbaka på den här tiden och känna samma förfäran över att vi trodde att vi behövde tvinga barn för att de skulle kunna lära sig.

Jag tror och hoppas att om X antal år har vi förstått att lärande är något naturligt, en kraft inifrån som inte upphör vid en viss ålder utan drar oss framåt i livet så länge vi får chansen att följa den.

Jag tror och hoppas att vi förstått då, att alla är bra på något och har rätt att få glänsa på sitt område, alla behöver inte behärska allt, för olikheter är bra på riktigt och när vi använder dem tillsammans kan det bli något helt fantastiskt. Vi behöver inte längre vara så rädda för att man lär sig olika saker vid olika tillfällen och tidpunkter, det man behöver kunna för att gå sin egen väg kommer man att lära sig tids nog.

Och vi behöver inte längre lära våra barn att lärande är ett tungt och svårt jobb som bör undvikas in i det längsta.

Men mina barn är barn nu, inte om  X antal år. Jag känner ett skriande behov av att ta saken i egna händer och försöka hjälpa dem tillbaka till glädjen i att få lära sig nya saker, utveckla sina intressen och förmågor av eget behov eller ren och skär lust. Jag undrar ofta om det är för sent, om de är förstörda för all framtid, men jag tror inte det. Jag tror kraften att lära är så stark att den börjar bubbla fram bara den får chansen och jag längtar till att få lägga min tid och energi på att försöka locka fram den. Vilken underbar utmaning!

 

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/learning-by-force/
Pinterest
Instagram

One thought on “Learning by force

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *