SCHOOLING

Creating a homeschool atmosphere

Att hemskola i Sverige må vara i det närmaste omöjligt och det kan kännas hopplöst många gånger. Men ju mer jag läser och lär av dem som hemskolar runt om i världen så ser jag hur mycket som egentligen handlar om att skapa en en atmosfär som genomsyrar hela vardagen, en miljö som präglar hela hemmet och får själva livet att andas lärande sådär  självklart och naturligt som det faktiskt är. Och jag tänker att även om mina barn går i skolan allihop och nästan hela vårt liv slukas upp av det för tillfället, så finns det ingenting som hindrar mig att försöka skapa den där atmosfären omkring oss här hemma. Jag tror det skulle föra mycket gott med sig här och nu och när vi sedan en gång ger oss ut i världen och blir hemskolare på riktigt så har vi redan något att bygga på.

Vi har just haft påsklov, barnen och jag, ett perfekt tillfälle att börja smyga in lite nya vanor och lägga grunden för något som kan bli vår lilla lugna oas av frihet och lärande i finaste harmoni, så där som jag föreställer mig att hemskolningslivet är när det är som allra bäst.

Fast ingenting sker av sig själv förstås och därför gjorde jag det till en challenge för min egen del den här lediga veckan. Rutiner som följs bara för sakens skull har jag lärt mig gör mer skada än nytta i vår familj. Vi kräver mer frihet än så och mår allra bäst när vi får ta dagen som den kommer. Men det finns ändå några moment som jag vet hjälper oss att få lite struktur på dagarna och som vi faktiskt mår bra av. Och här har ni min påsklovs-challenge, att få in vart och ett av de här momenten någon gång varje dag:

~ Läsning i någon form. Kanske högläsning, just nu läser vi Narnia och vi myser ihop oss tillsammans. Barnen kanske läser för mig eller för varandra. Eller bara var och en tysta för sig själva. Skönlitteratur, faktaböcker, tidningar, poesi. I sängen, i badet, utomhus, på café eller framför brasan. Morgon middag, kväll eller när det vill sig. Det spelar ingen roll vilket, bara det är mysigt, trevligt, intressant, roligt och vi läser för att vi vill det!

Jag tror på läsning som en nyckel till allt lärande, när den får vara något positivt, en dörr som leder till mer utveckling än vi kanske kan föreställa oss.

~ Fysisk aktivitet av något slag. En promenad, en fotbollsmatch, en cykeltur, parkour i parken, styrketräning på utegymmet i skogen, morgongympa eller kvällsyoga. Vad vi än kan komma på där vi får röra på oss och ha roligt tillsammans, några var för sig eller enskilt.

En fäktnings-fight på klipphällarna funkar fint.
Bergsklättring likaså.

 

Fotboll = exercise maximum (jag hade träningsverk i flera dagar…)

Är det något jag önskar att mina barn ska få med sig in i vuxenlivet så är det en positiv och sund inställning till att röra på sig dagligen som en god vana.

~ Sysslor. Sortera strumpor, ta hand om disk, handla, bädda sängen, mecka med cyklar, baka bröd, tvätta bilen. Allt det där som behöver göras och som går så mycket lättare och blir så mycket roligare om alla gör något varje dage. Här är det bara att välja fritt för saker att göra finns det då alltid. Det viktiga är att vi känner att vi har vår vardag och vårt hem tillsammans och hjälps åt att ta hand om det, att alla får känna att de bidrar och behövs och faktiskt förstår hur mycket jobb som ligger bakom allt ifrån ett mål mat till rena kläder i lådan.

Hacka is på skuggsidan för att hjälpa våren på traven är en nog så viktig syssla.
Göra cyklarna vår-klara, cykla till centrum och gå på fik -perfekt kombination av syssla, fysisk aktivitet och ute utevistelse på en långfredag.

~ Skapande av något slag. Att rita, pyssla, måla, bygga, spela instrument, konstruera, skriva något eget, duka ett vackert bord, sy, leka helt fritt… Att få en chans att hitta och ge utlopp för sin fantasi och kreativitet, uttrycka det man har inom sig.

Ansiktsmålning, äggmålning och allmänt pyntande -påsken bjuder på många tillfällen till kreativt skapande.

~ Utevistelse som kan ske i oändligt många former och i kombination med alla övriga punkter, eller bara för sakens skull. Och okej. Vissa dagar kanske man bara vill kura inne och inte så mycket som sticka näsan utanför dörren -det är helt i sin ordning. För en annan dag är det så underbart utomhus att man aldrig vill gå in istället och det jämnar ut sig i slutänden. Men att komma ut en liten stund varje dag, få frisk luft i lungorna och dagsljus i själen, är något som jag vet gör gott för oss.

Promenera vid havet -bara att ta chansen om man får den!
Klättra i skogen -perfekt!
Promenad med gungning -jättebra!

*

Det har varit så roligt att prova det här under lovet och jag tycker faktiskt det underlättat våra dagar. För mig är det en stor hjälp att ha något att luta mig mot, något som påminner mig om hur jag kan tänka när jag står där i en knepig situation och känner mig helt blank i hjärnan. Listor for the win!

Det är lätt när man är ledig, det blir svårare nu när skolan drar igång igen. Jag tycker ändå det blev en bra början och jag är så peppad på att få fortsätta skapa en varm och avslappnad atmosfär av lärande för hela den här familjen.

För att tänka ett steg till skulle jag vilja att varje vecka får innehålla en ”nature study”, drömmer till exempel om bäversafari, ormsafari, grodyngel eller fjärilslarver att föra journal över nu till våren, och en ”field trip” till passande ställe efter vad som rör sig i barnens tankar och intressen. Riksdagen, Birka, Vasamuséet och gatukonstutställningen Magic Art lockar väldigt just nu!

Hur mycket planering passar dig och din familj? Fungerar fasta rutiner eller är fritt och spontant bättre? Är listor bu eller bä?

 

 

 

 

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/creating-a-homeschool-atmosphere/
Pinterest
Instagram

2 thoughts on “Creating a homeschool atmosphere

  1. Ja, listor! Här om dagen när vi var hemma skrev vi en enkel lista med allt vi ville och behövde göra under dagen. Det blev till en rolig grej att beta av alla saker på listan. Och då skrev vi med allt från att äta frukost, leka med lego tillsammans, vattna blommor, gå ut, laga mat och plantera om växter tex. Alla hjälptes åt och fick även känna sig nöjda över att vi klarat av nästa allting vid dagens slut 👍

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *