ALL POSTS

Bye bye 2018

För att jag älskar listor och tycker det känns så skönt att se tillbaka och sammanfatta det som ligger bakom så här års -här kommer listan 2018:

 

Gjorde du något under 2018 som du aldrig gjort förut?

Åkte på hemskolningsträff och bodde i husvagn med barnen. Det kändes modigt av oss alla att sätta sig i en sådan ny situation men vi träffade många nya, fina människor och jag fick med mig en bra bild av vad jag skulle vilja göra och skapa för min familj och andra.

Jag gick en kurs på distans och lärde mig göra vektorgrafik. Så helt nytt och utanför mina comfortzones att jag kände mig skvatt galen emellanåt. Men det var roligt och gick bättre än jag vågat hoppas på.

 

 

Genomdrev du någon stor förändring?

Vet inte om man kan säga att det var jag som gjorde det eller om det egentligen hände just det här året, men Johns inställning till att resa ut i världen och hemskola förändrades radikalt. Jag tror man får se det som en process som pågått länge, där mina tankar och ord fått ligga och gro inuti honom och har nog definitivt gjort sitt till, och så just det här året var det som om något öppnade sig och han kunde se att det faktiskt är möjligt. Från att i början av året ha sett det som en slags icke-fråga, så omöjlig att den inte ens var värd att fundera över, till att nu i slutet av året vara helt inställd på att vi kommer att ge oss iväg under året som kommer, det är en förändring som heter duga!

 

Blev någon/några av dina vänner förälder i år?

En liten, liten flicka föddes in i vår bekantskapskrets, inte bland våra närmaste, men ändå till så stor glädje, inte minst för min bebisälskande dotter!

 

Vilket datum från 2017 kommer du alltid att minnas?

13 juni. Skolavslutning och århundradets somrigaste sommarlov tog sin början. Till och med John var ledig och känslan av tio veckors frihet framför var lika oslagbar som alltid. Så mycket lycka och förväntan och frihet denna dag!

Dog någon som stod dig nära?

Min morbror dog hastigt mot slutet av året. Jag kan inte säga att vi stod varandra nära, men det blev ändå en påminnelse om hur starka banden är till släktingar. Hans begravning var så fin och berörde mig så djupt. Det fanns ingenting annat än kärlek och samhörighet i luften bland oss som var där, och fast att det var under sorgliga omständigheter var det så fint att få träffa alla mostrar, morbröder, kusiner och andra släktingar. Jag känner mig rik som har så många som jag hör ihop med.

 

Bästa köpet?

Köp och köp… investeringen vi gjort i och med badrumsrenoveringen måste ju vara det bästa. Ska vi tala mer specifik sak så får det nog bli badkaret, tycker det är så himla fint med sina tassar och jag är glad att vi inte snålade in på det.

Vilka länder besökte du?

Spanien, Teneriffa. Kan inte beskriva lyckan att få återvända dit med barnen, för dem var det önskedrömmen över alla andra att få komma tillbaka med kusinerna just dit och det var omöjligt att inte påverkas av och dela deras überglädje. Så oerhört tacksam över en veckas sol och värme och gemenskap när den ägde rum, men också för att den lättade upp mitt sinne redan från den dagen jag visste att den skulle bli av. Hela vintern, våren, sommaren och hösten fanns den där framför och gav  mig glädje och kraft!

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Sommaren! Den helt oslagbart ljuvligt underbart varma och soliga sommaren. Att kunna bada och vara ute om kvällarna utan att tycka det är kallt knappt en enda gång. Den fantastiska känslan av augusti och inte kunna minnas när man frös senast.

Och så de där små stunderna när allt känns perfekt. Man vet kanske inte ens vad det är som gör det, bara att allt verkar stämma, alla är nöjda och mår bra och trivs tillsammans.

Saknade du något under år 2018 som du vill ha år 2019?

Frihet såklart. Alltid denna frihet. Att kunna ge den till barnen allra mest för jag själv är egentligen rätt fri. Men deras ofrihet gör ju att hela familjen måste leva mot det som är vår egen rytm och efter rutiner som bara kväver.

 

Vad önskar du att du hade gjort mer?

Struntat i klockan, rutiner och läggdags och sagt ja till allt det där som barnen velat göra vid ”fel” tidpunkt. Tagit vara på kvällsglädjen, låtit stjärnorna i deras ögon fortsätta lysa och gett dem möjligheten att blomma där och då, just när de kunde ha gjort det.

Vad önskar du att du hade gjort mindre?

Stressat på när barnen ska iväg. Det leder till så många tårar och bittra, hjärtskärande avsked på mornarna när saker måste ske under tidspress men det är så svårt att undvika. För hur gott om tid vi än har och hur fint en morgon än börjar så kommer det alltid till en punkt när det helt enkelt inte finns mer tid och de måste gå iväg mot sin vilja. Jag går sönder varje gång jag ser dem gå sönder och försöker hitta sätt som funkar bättre, men det är svårt när ingen av oss egentligen vill det här.

 

Bästa TV-programmet?

Har som vanligt bara sett Så mycket bättre. Höjdpunkten var Linnéa Henriksson sjöng Christe Sjögrens sång Den stora dagen.

Jag grät alldeles hejdlöst för det är den absolut sorgligaste sång jag vet. Redan när jag var liten framkallade den så starka känslor att jag förbjöd min mamma att sjunga den och jag minns hur arg jag blev på henne bara jag hörde henne nynna på den.

Har förresten tittat på ett program på Kunskapskanalen som brukar börja lagom efter fredagsmysfilmen,  då när det är så skönt att bara ligga kvar i soffan och glömma allt omkring. Det heter typ ”Världens konstigaste platser” och visar märkliga ställen runt om i världen. Roligt och intressant på en lagom nivå för sena fredagkvällar.

 

Bästa boken du läste? 

Det här året har jag faktiskt läst en hel del, hurra! Har nästan lite svårt att minnas, men Selma Lagerlöfs Jerusalem och en fantastisk andra världskrigethistoria, Ljuset vi inte ser, tyckte jag jättemycket om.

Måste också nämna Barnbruden och Pottungen som väckt till liv ett vansinnigt intresse för svensk 1700-tals historia hos mig. Jag är mitt i den andra boken just nu och har lärt mig mer om livet i Stockholm, livet vid hovet, svenska kungligheter och Europas kungahus de senaste veckorna än i hela mitt liv tidigare. Jag är så fascinerad över vad en bok kan åstadkomma, så glad att få erfara skälv vilket verktyg för lärande den kan vara bara den träffar rätt. Det är precis det här jag tror att Living books handlar om, precis det här jag vill ge som ett verktyg till mina barn.

 

Största musikaliska upptäckten?

Albin Lee Meldau. Vilken röst. Vilken fin människa. Vilken känsla i allt han gör. Tackar Så mycket bättre än en gång.

Den här tyckte jag om.

Vad var din största framgång på jobbet?

Att jag nu lever som jag drömde om för ett par år sedan. Jag har haft tillräckligt med jobb för att vi ska gå runt och jag rår själv över var, när och hur mycket jag jobbar. Jag jobbar så mycket jag behöver sedan har jag friheten att säga nej och jag vet att efter en period av mycket arbete kan jag ge mig själv en tid av ledighet. Jag jobbar för min egen och familjens skull och jag jobbar inte ihjäl mig för att någon annan säger att jag måste. Det är min frihet!

 

Vad var din största framgång privat?

Att få hela familjen med på planerna att resa ut i världen. Jag vet som sagt inte om det är något jag kan ta åt mig äran för, men jag tror det har gjort sitt till att ge dem tid. Jag vet att det är mina tankar och idéer som planterats i dem alla och stora tankar behöver mycket tid för att slå rot och börja gro och växa. Att vänta in dem har varit frustrerande på många sätt men värt det på precis alla när vi nu är med på tåget allihop!

 

Största misstaget?

Det måste vara många små, små misstag och missbedömningar som tillsammans gjort att jag fortfarande inte hittat något som kan ge mig en liten inkomst oberoende av plats. Att hyra ut huset medan vi är ute och reser kommer att vara huvudinkomsten, men de där extrapengarna som skulle göra livet tusen gånger enklare lyser fortfarande med sin frånvaro.

 

Var du gladare eller ledsnare än tidigare år?

Jämfört med förra året så gladare. I det stora hela så hamnar väl det gångna året någonstans på medel. Jag har haft så många väldigt, väldigt glädjefyllda år med barnen tidigare och det är svårt att mäta med dem. Men nu är det dags att vända tillbaka och hitta glädjen tillsammans igen!

 

Vad spenderade du mest pengar på?

Renoveringar. Både badrum och kök, och fast att det var helt nödvändiga utgifter, vi har haft pengarna till det länge och det är ett helt annat konto som belastas, så har det varit en jobbig känsla för mig som nästan aldrig köper saker att se pengarna bara rulla ut. Jag vill inte bidra till konsumtionshetsen som råder och ändå har jag varit med och matat det monstret med hutlöst mycket pengar under hösten. På samma gång tycker jag såklart om att det blir fint och ordentligt gjort och att vi kan lämna över till hyresgäster med varm hand, det är viktigt och ger en fin känsla att vårda och ta hand om det man har.

 

Något du önskade dig och fick?

En varm sommar. Jag vet att den var svår för många av olika skäl, men för mig var den rakt igenom underbar och jag är oändligt tacksam och glad över den.

 

Något du önskade dig och inte fick?

Rätten att hemskola!

 

Vad gjorde du på din födelsedag?

Bara sådant jag själv ville och längtade efter. Gick på långpromenad runt mina sjöar i skogen, startade en Wild + Free grupp och var tillsammans med min familj.

 

Finns det något som skulle ha gjort ditt år ännu bättre?

Att få rå om min familj så som jag tror är bäst, för barnen och för oss alla. Att få lyssna in barnen och kunna respektera deras egna behov, lita på att de själva vet vad som gör dem gott och hjälpa dem framåt på sin egen väg.

Att slippa gå emot sitt hjärta vareviga vardag.

 

Vad fick dig att må bra?

Att få vara med min familj, att kunna rå över min egen tid, alla dagar jag fått spendera hemma, promenader i skogen, god och hälsosam mat. Mina drömmar och mitt hopp om att kunna nå dit jag vill har också burit mig genom det här året på ett sätt som är svårt att beskriva.

Att få se hur bra barnen mår och att de växer och lär sig när vi får göra saker på vårt sätt. Se att vi kan. Känna att vi kommer klara skolan bra på egen hand.

Vem saknade du?

Gamla vänner som jag inte träffat på länge. Och min syster som alltid känns för långt borta när jag är sjuk av längtan efter resor och ett annat slags liv i stort. Hon är den som förstår mest och bäst av alla.

 

De bästa nya människorna du träffade?

Jag har fått många nya, fina bekantskaper i hemskolarsverige, på nätet och i verkliga världen. Det roligaste mötet var nog ändå det som skedde helt oväntat på Teneriffa när det visade sig att en familj jag följt länge och sett upp till var där samtidigt och bodde ett kvarter bort från oss. Vi kunde träffas flera gånger, barnrn leka och vi prata hemskolning timme ut och timme in.

 

Vad är du mest stolt över?

Att jag inte gett upp det jag tror på och drömmer om fast det såg väldigt mörkt ut i början av året. Nu i slutet ser det mycket ljusare ut och det skulle det inte gjort om jag inte fortsatt försöka hitta lösningar.

 

Högsta önskan just nu?

Att vi ska få se hela den här grejen gå i lås och faktiskt resa ut i världen innan 2019 är slut. Att vi ska få landa här igen. Hemma fast borta.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

Det här är ett nytt år med ett helt annat utgångsläge och andra utmaningar än förut så det blir mycket att göra annorlunda. Det blir inte så mycket tänka, tänka, tänka men mera handla, handla, handla. Jag vet ju vad som behöver göras och ska helt enkelt bara göra.

Jag har hört om en man som ”slutade jobba och började ägna sig åt sånt han älskar att göra” för tjugo år sedan. Han säger själv att en del saker tjänar han pengar på, en del inte, men han får ihop det han behöver och kan leva på det.

Jag har också hört att om man vill göra det man älskar, tjäna pengar på det och ha det som jobb måste man börja behandla det som ett jobb. Avsätta tid för det, se på det man gör med samma respekt som man skulle ha gjort om man arbetade för någon annan. Jag tror det ligger något i det.

Jag älskar allt som har med hemskolning och resande, allra helst i kombination, och jag älskar min blogg. Så kanske är det här jag behöver tänka annorlunda. Börja jobba med den som om jag fick betalt för det och göra Worldschoolers of Sweden till något alldeles extra.

En spännande tanke att ta med in i 2019!

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/bye-bye-2018/
Pinterest
Instagram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *