BLOGG

2020

Lite sent ute som vanligt, men ett år har trots allt gått och avslutats och här är en liten sammanfattning av det som var.


Gjorde du något 2019 som du aldrig gjort förut? 

Började plugga webbutveckling. Jo, du läste rätt. Webbutveckling!
Roligt men supersvårt.

Genomdrev du någon stor förändring?

Nej tyvärr. Det här var väl mer året då förändringarna genomdrev sig själva så att säga, och det gäller nog de flesta i världen.

Blev någon av dina vänner föräldrar i år?

Min bror och min svägerska. En alldeles underbar liten kusin kom till världen och vi hade den stora glädjen att få träffa honom när han fortfarande var pytteliten!

Vilka länder besökte du?

Thailand och Malaysia, utöver Sverige då där vi landade till slut.

Havet man aldrig tröttnar på att ha runt knuten.
Vyerna man aldrig tröttnar på att ha utanför fönstret!

Bästa köpet? 

Har nästan inte köpt någonting… Men en riktigt varm och härlig tjockpolo till höst ~ vinter ~ vårsäsongen som jag levt i nästan dag och natt, den är jag glad över.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Att ha ett vardagsliv med dagar vid poolkanten och kvällar på strandkanten tillsammans med kära vänner.

Att släktingar tog sig hela vägen till Thailand för att hälsa på och vara med oss. Det var stort.

Att få vara på en plats och med människor som får oss att känna oss lyckliga, fria och levande.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är E9DBDC05-907D-454E-B705-363047053176-1024x768.jpeg

Att några mycket kära hemskolarvänner finns så nära att vi kan fortsätta ses nästan varenda vecka även här hemma.

Saknade du något under år 2020 som du vill ha år 2021?

En platsoberoende inkomst.

Vad önskar du att du gjort mer?  

Promenerat i mina skogar, dragit med hela familjen och vänner ut i naturen och eldat och grillat och umgåtts.

Bloggat och Instagrammat. Jag gillar verkligen att skriva och dela och sedan kunna se tillbaka på tider som varit, minnas stort och smått, lätt och tungt.
Men nu är det nytt år och nya möjligheter.

Vad önskar du att du gjort mindre? 

Lagt mig med mobilen i sängen på kvällen. Sover så dåligt med hjärnan speedad ända in i sömnen och försöker verkligen få sovrummet till mobilfri zon, åtminstone för mig.

En dag (eller två) du aldrig glömmer?

26 mars. När jag tog flipfloparna på en sista tur ner till lobbyn, det var så långt man fick röra sig i Kuala Lumpur då, lapade en sista halvitmmes sol och värme, ringde min syster och grät av både sorg och lättnad. Sorg för att allt fick ett så snopet och ouppklarat slut. Lättnad över att vi ändå skulle få åka hem samma kväll efter några berg-och-dalbaneliknande dagar där flygbiljetter rök som smör i solsken.

Och 26 oktober. När vi kom så nära hemskolning vi någonsin varit i Sverige på grund av lärarbrist i skolan. Min mellanpojke gick dit på morgonen för att hämta en veckas uppgifter, kom hem med fyra vänner och arbetade tillsammans med dem under några timmar tills alltihop var klart, sedan kunde vi ägna våra dagar åt att följa USA-valet på tv, diskutera världspolitik, se på dokumentärer, läsa Huckelberry Finn, baka scones, klättra på klippblocken i skogen och allt annat som intresserar honom.
Och känslan av att kunna ta en promenad tillsammans mitt på blanka torsdagen, utan att behöva smyga, oroa sig för att stöta på en lärare eller känna sig som en bedragare ~ i Sverige! ~ var helt igenom osannolik och ljuvlig!

Favoritserier från året som gått?  

Får man räkna Så mycket bättre som tv-serie för typ sjunde året i rad?

Bästa boken du läst i år? 

Free to learn av Peter Gray.
Inte bara den första boken på engelska som jag någonsin lyckats ta mig igenom utan också en av de bästa jag någonsin läst.
Den levererar klokskap på klokskap om hur mänskligt lärande i grund och botten fungerar, förklarar genomgående varför tvångsundervisning blir så fel och förklarar hur skola kan gå till istället.
Alla borde läsa den här ögonöppnaren. Och då menar jag verkligen alla.

Tom Sawyer och Huckelberry Finn tillsammans med min elvaåring. Vi har skrattat och förfasats, diskuterat och drömt om en vild och fri framtid med flottbyggen, övernattningar och äventyr i skogen.

Kulla Gullaserien tillsammans med min tioåring. Från första till sista bok har det varit en fantastisk läsupplevelse för oss båda, så gripande och spännande emellanåt att till och med storebror kommit smygande och inte kunnat slita sig ~ fast han aldrig skulle erkänna det.

Största musikaliska upptäckten? 

Mando Diao och deras svenska album.
Själens skrubbsår alltså… jag vet inte hur många gånger den gått på repeat i mina lurar och på högsta volym när jag haft huset för mig själv.
Just den här sången. Jag hörde den en gång på radion i bilen på väg hem från Norrland för några år sedan och föll pladask. Hade ingen aning om vad det var för något och lyckades aldrig spåra upp och hitta den. Så i somras hörde jag den på radion i bilen på väg hem från Norrland igen, och den här gången kunde John lyckligtvis gissa sig till Mando Diao och ja, på den lyckliga vägen är det. En musikalisk liten solskenshistoria.

”Frosten målar rosor på ditt fönster, smiter in som en objuden gäst…” Bara en sån sak.

Vad var din största framgång på jobbet 2019? 

Att jag jag faktiskt startade min egen lilla parklek ~ öppna förskola i trädgårdsformat när typ femte försöket att göra något liknande med hjälp av kommunen eller i annan regi gick i stöpet.
Denna lilla verksamhet inbringade ingen större inkomst men desto mer glädje både för mig och en hel massa småbarn och deras dagmammor som var här nästan varje vecka under hösten och vi får se hur det kan utveckla sig framöver.

Största framgång på det privata planet?  

Jag har lärt mig att lyssna ännu mer på mina barn och respektera det de tänker, känner och önskar och på ett annat sätt. Stöttat deras idéer och upplevelser snarare än mina egna. Det har varit en sån fin upplevelse att få se hur mycket enklare livet tillsammans blir, hur mycket varmare och mjukare våra relationer växer sig och hur det öppnar för dem att växa när jag förmår mig att möta dem bara precis så som jag själv vill bli bemött som en vuxen människa.
Det låter så självklart, men på många sätt står barns känslor och önskningar långt under vuxnas auktoritet i vårt sätt att se på uppfostran och relationen förälder-barn, det sitter djupt, djupt även i mitt undermedvetna och jag får verkligen jobba med mig själv för att på riktigt vara en respektfull mamma.

Största misstaget? 

Att börja plugga på heltid. Inom ett område som inte faller sig det minsta naturligt för mig dessutom. Det var roligt men dömt att misslyckas för det gick så rasande fort fram, stressen och pressen och hur jag lät allt annat, inklusive barnen, familjen och vardagslivet, stå tillbaka var så INTE värt det fast det bara handlade om några veckor.
Sista veckan gick jag ner på kvartstid och låg plötsligt långt före kursplanen. Mycket bättre. Nu blir det kursslut i april istället för december.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? 

Gladare i början. Väldigt mycket ledsnare under våren och sommaren. Det var tungt att komma hem för Sverige kändes verkligen mindre hemma än någonsin och jag insåg på allvar att jag inte är ett barn av mitt land. Jag kommer aldrig att platsa.

Vad spenderade du mest pengar på?

Definitivt flygresor hem från Asien. Det blev några stycken innan vi verkligen kom hem där i pandemins startskede.

Något du önskade dig och fick? 

Ett lugnare vardagsliv i Sverige. Coronan har fört mycket elände med sig, men för mig passar det anpassade livet väldigt bra. Jag älskar att vi får dra oss tillbaka, vara nära tillsammans som familj, stanna hemma när vi är småsjuka, får en massa tid över och slipper stressa fram.

Något du önskade dig och inte fick? 

Åka till Vietnam, fira Songkran och födelsedag i Bangkok som planerat.

Vad gjorde du på din födelsedag 2019?

Fick frukost på sängen, massor av kärlek, en gosig filt och en shoppingdag för att fylla upp min utrensade garderob med det jag behövde.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? 

Fortsatt frihet, värme och gemenskap där jag passar in.

Vad fick dig att må bra? 

Lugn och ro, att ha fått levt sammantaget 1 1/2 år helt utan klocka.

Vem saknade du? 

Familj, släkt och vänner när vi var utomlands.
Hemskolarna och Thai-vännerna när vi kom till Sverige.

De bästa nya människorna du träffade?

Nu måste jag väl ändå få säga alla nygamla människor, alla kära återseenden efter många månader ifrån varandra, älskade, älskade våra!

Mest stolt över? 

Barnen som kommit tillbaka till livet här hemma och klarat det så bra.

Min unge som startade en gymnastikgrupp för yngre barn och genomförde allt från idé, marknadsföring, planering, föräldrakontakt och fyra gympapass med fem stycken fem-sexåringar i vår trädgård under hösten helt på egen hand vilket också ledde till hennes första beställda jobb som gympaledare på ett barnkalas. Att se hur hon växte, hur nöjd och stolt hon själv var över att klara av alltihop och kunna tjäna egna pengar gjorde mig lika glad och stolt.

Vad tänker du göra annorlunda det nya året? 

Jag citerar:

Pursue the things you love doing,
and then do them so well
that people cant take their eyes of you!

~ Maya Angelo

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *