BLOGG

2019

En liten sammanfattning av året som just gått:


Gjorde du något 2019 som du aldrig gjort förut?
 

.
Jösses ja, jag tog mina barn ur skolan och blev hemskolare, öppnade dörren till ett mycket större klassrum. Jag skulle vilja kalla det verkligheten. Eller världen.

Genomdrev du någon stor förändring?


Lämnade släkt och vänner, hus och hem och så mycket av det jag och min familj älskar för att kunna prova livet som hemskolare. Flyttade till cirka 35 kvadratmeter i tropiskt klimat. Det var en stor förändring som vi fortfarande fyra månader senare är mitt i. Det tar tid att ställa om. Kanske blir vi klara lagom tills vi är hemma igen, vem vet?

När matplatsen knappt rymmer hela familjen…

Blev någon av dina vänner föräldrar i år?


Nej men en kommande liten kusin pålystes och det är ju nästan lika roligt, nu väntar vi på att få ta emot en bebissläkting 2020!

Vilka länder besökte du?

Malaysia
Singapore
Thailand

Bästa köpet? 

Den här resan. Helt klart.

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Många, många stunder av total frihet, dagar, kvällar och nätter då vi alla skrattat och mått bra tillsammans och känslan av att få ha varandra och dela livet här och nu varit fullkomligt överväldigande!

Saknade du något under år 2019 som du vill ha år 2020?


En lite starkare budget, saknar möjligheten att kunna röra oss lite mer där vi befinner oss och kunna göra fler utflykter och aktiviteter med barnen.

Gratisbussarna i KL var tröttsamma ibland, men gav oss så mycket frihet att ta oss runt i staden!

Vad önskar du att du gjort mer?  

Varit på stranden! Man skulle kunna tro att vi i princip är bofasta nere på stranden nu när vi har den så nära inpå men så är det inte. I själva verket är det väldigt svårt att locka med sig större delar av familjen ner till havet och vi tillbringar långt mycket mer tid i vårt lilla hus än ute i det fria. Jag önskar att det hade varit tvärtom.

Vad önskar du att du gjort mindre? 

Oroat mig över pengar. Det är en ny erfarenhet för mig, jag brukar oftast lita på att det löser sig med pengar och det gör det ju för det mesta också. Den här gången med, men jag har oroat mig mycket och det önskar jag att jag inte ägnat så många sömnlösa timmar åt.

En dag du aldrig glömmer?

Fyra dagar jag aldrig glömmer:

Den dagen jag skickade första mailet till rektorn om att vi tänkte ge oss ut på långresa. Jag var bokstavligt talat helt skakis, hade hjärtklappning och var på fullaste allvar livrädd för att soc skulle plinga på dörren och omhänderta mina barn samma eftermiddag. En uppblåst och irrationell rädsla kan hända, men det var så jag kände. Inte kul.

Den dagen det efterlängtade beskedet damp ner i mailboxen: ”W, A och E är utskrivna ur skolan, allt är klart och ni behöver inte göra någonting mer.” Obeskrivlig lättnad, glädje och frihet, bara att ge sig ut i världen!

Den dagen vi åkte till Bounce en förmiddag mitt i veckan, hade hela stället för oss själva och studsade runt ohämmat i två timmar, barnen och jag. Skolorna hade börjat, men inte vi, och Wilmer insåg en av fördelarna med att hemskola: ”Vi kan ju åka till Bounce nu när alla andra är i skolan och göra skoljobb när alla andra är på Bounce!” Total frihet att kunna följa barnens initiativ!

Och naturligtvis, dagen vi lämnade Sverige. Känslan av att vara på väg är en av de bästa jag vet, alltid och vart det än bär av, och den här gången var vi på något vis på väg X 500. Oslagbart.

Vi klev verkligen på pendeln och var på väg!

Favoritserier från året som gått?  

Ärligt talat? Serier? Vad är det???

Bästa boken du läst i år? 

Harry Potter tillsammans med mina pojkar! Har aldrig varit över huvud taget minsta gnutta sugen på att läsa Harry Potter förut men det har gett oss så mycket glädje under den här resan. De älskar berättelserna och jag älskar att få dela läsäventyret med dem!

Största musikaliska upptäckten? 

Troligen någon av alla de små sånger dottern knåpat ihop under året, något annat musikaliskt under har jag inte upptäckt.

Vad var din största framgång på jobbet 2019? 

Att våga lämna det som jag byggt upp och jobbat för och format efter mina behov och önskningar. Att bygga upp är bra, men att inse att livet förändras och när det är dags för något nytt är också viktigt.

Största framgång på det privata planet?  

Att våga tro på drömmar och frihet och verkligen göra något för att få leva ett liv som känns som mitt och vårt.

Största misstaget? 

Att tro att det skulle vara särskilt billigt att leva på Koh Lanta och att inte kalkylera för alla visumkostnader som en long stay i Thailand innebär.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? 

Både och. Både extremt stor glädje över att få ge sig iväg för att förverkliga en dröm, men också extremt stor sorg över att inte kunna göra det hemma utan vara tvungen att lämna allt.

Vad spenderade du mest pengar på?

Boende på Koh Lanta, en pytteliten bungalow med kokvrå och sovloft och pool i trädgården. Det blev en stor summa att slänga ut för sex månader i förskott.

Vårt lilla hem i Thailand.

Något du önskade dig och fick? 

Tid tillsammans med mina allra viktigaste människor! Frihet!

Känslan av att kunna vänta för evigt, för tid är det vi är rika på…

Något du önskade dig och inte fick? 

Inre lugn. Trodde kanske det skulle komma när vi väl var iväg, men det var svårare än jag trodde att hitta ro och frid, det var stressigare och mer bekymmersamt än väntat att få ihop livet ute på resa, men mest är det oron för fortsättningen och framtiden som ligger precis lika tung som den gjort de senaste åren och gnager i magen.

Vad gjorde du på din födelsedag 2019?

Blev firad hemma i lugn och ro av mina närmaste.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? 

Alltså, det hade varit mycket enklare och på många sätt roligare och bättre att få hemskola i Sverige, hemma, i vårt hus, i vårt skolrum med tillgång till alla våra saker, material, böcker, museer, aktiviteter, vänner… ja… allt! Att resa är underbart men egentligen är ju det enda vi vill att få en friare skola! Och jag gillar inte alls att behöva säga det, men lite mer pengar hade varit önskvärt. Det har varit väldigt knapert och har till viss del gjort att vi inte kunnat göra de saker vi velat och kunnat ”skola” så som vi önskat med barnen.

Vad fick dig att må bra? 

Friheten!!! Att ha all tid i världen och rätten att förvalta den precis som vi som familj vill och behöver!

Att en tisdagsmorgon kan se ut så här. Ingen stress, var och en kan slukas upp av sitt.

Vem saknade du? 

Nära och kära därhemma. Barnens vänner, deras lek och gemenskap, att ha huset fullt av folk som kommer och går och känner sig som hemma!

De bästa nya människorna du träffade?

Alla dessa varma, inspirerande, peppande, kloka, modiga mammor och familjer som vågar tänka nytt, gå sin egen väg, som kämpar för att ge sina barn rätten till en fri och lycklig barndom och utbildning, som gör allt de kan för att skapa ett liv som passar dem!
Och barnens nya vänner här. Utan dem vore det hopplöst!

Ovärderliga kvällar och timmar av prat med dessa mammor…
När man bara inte kan sluta leka…!

Mest stolt över? 

Min modiga familj som följde med på det här äventyret och på alla sätt och vis gör allt de kan för att det ska bli så bra som möjligt, fast det är jättejobbigt ibland!

På väg vidare efter en månad i Kuala Lumpur.

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? 

Se till att ha lite andra ekonomiska förutsättningar för frihet så att vi kan fortsätta följa drömmar och leva som vi vill. Hur det nu visar sig vara…

*

Sådär, nu kan vi välkomna 2020 med nya äventyr och vägar att upptäcka!

Du kanske också gillar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *