ALL POSTS

Ten days -random acts of reflection

 

Det är väl ändå det här det handlar om va? Livet.

Lördagmorgon och jag vaknar först av alla, utvilad och färdigsovd, jag ligger kvar och hör hur alla de andra andas. Hela familjen alldeles nära, i samma säng, och jag kan urskilja var och ens egna, avslappnade ljud. Vilken underbar kör av andetag. Jag ligger kvar och lyssnar, suger åt mig av ett fulländat ögonblick och tänker att jag aldrig får glömma just det här.

Det är min största utmaning just nu. Det finns så mycket jag vill förändra och och längtar bort ifrån, ofta är mina tankar och mitt hjärta någon helt annanstans i hopp om att hitta mer av det där fulländade i livet i stort. Ofta är jag så upptagen med att hitta den perfekta vägen in i framtiden att små perfekta stunder som den här försvinner i bruset av alla frågor som återstår att lösa.

Nu är det fastetider, och jag vet att det är det här jag ska ägna mig åt. Att vara där jag är, med hela hjärtat i varje liten stund som bjuds tillsammans med dem som jag hela tiden längtar efter att få vara med.

I år försöker vi göra fastan tillsammans. Jag tror att vi lite till mans skulle må bra av en period av eftertanke, då det är okej att varva ner och tänka till över vilka vi är, vad vi har och vad vi kan göra för andra och jag har inspirerats mycket av Random acts of kindness. Tänk att det finns en hel organisation som sprider tips och inspiration och fullkomligen sprutar idéer för vänlighetshandlingar. Är det inte helt fantastiskt!?

Vi provar det här konceptet med en lista som vi plockar fritt ifrån utifrån dagsform och vad som dyker upp och fastan är lång så jag tänker att vi börjar med en tio dagars ”Random acts of reflection”. Lite att fundera över kring oss själva. Jag önskar att det ska hjälpa oss att se vilka vi innerst inne är, vad vi vill och längtar efter, hur vi kan hålla fast vid det och ändå få finnas där för andra. Jag tror vi alla behöver det men kanske framför allt barnen som lever i en värld där så mycket handlar om att anpassa bort sig själv för att passa in i gruppen och konturerna oundvikligen blir suddigare ju mer lika alla blir.

Det är svårt att hitta tid för det här till vardags, men vid frukostbordet eller läggdags har gått bra hittills, att få ta med en speciell tanke in i dagen som ligger framför eller avsluta en dag som gått och ta med tankar in i vilan. Båda funkar. Och det blir hur som helst en liten stund då vi kommer närmare varandra. En stund att vara helhjärtat i tillsammans.

Vi har en lista och den går naturligtvis att anpassa och ändra efter behov, här är den om du vill haka på :


~Tio dagar av eftertanke ~


~ Tänk på allt du är bra på, skriv ner tre saker var och berätta för varandra. Så viktigt att få känna att man är bra på något och få säga det också utan att det blir skrytaktigt eller retsamt, att bara få glädjas över sina styrkor.

~ Tänk på dagen som gått, försök känna efter vilken stund som var den allra bästa, när du kände dig som allra mest uppfylld av härliga känslor och vilken som var den sämsta stunden, när det kändes som sämst. Berätta när det vad och vad det var som fick dig att känna så.

~ Tänk på dagen som gått och försök hitta ETT ord som beskriver den.

~ Tänk ut tre saker du skulle vilja bli bättre på som också kan bli till hjälp för andra.

~ Tänk på allt du har, om du skulle vakna imorgon och bara ha kvar det du idag känt dig tacksam över, vad skulle du ha kvar då?

~ Tänk på vad du verkligen tycker om att göra för din alldeles egen skull. Om du bara fick fortsätta göra tre av de sakerna för all framtid, vilka skulle du välja då?

~ Vad är det mest omtänksamma någon gjort mot dig idag? Och vad är det mest omtänksamma du gjort mot någon annan?

~ Lägg dig bekvämt ner och blunda, tänk igenom alla stunder du känt dig sådär riktigt nöjd och glad och fridfull under dagen, berätta för varandra.

~ Tänk efter vad som tänder gnistan i dig, vad fångar dig så att du glömmer tid och rum, vad kan du prata oavbrutet om i timmar, vad får ditt hjärta att banka snabbare av glädje och iver och dina ögon att tindra? När du vet det vet du vad som är din passion. Var rädd om den, vårda och utveckla den, ta den på allvar och använd den till att lysa upp i världen, på din egen väg och andras.

~ Se dig själv i spegeln. Titta rakt in i dina egna ögon och säg:

Jag är älskad!

Jag är smart!

Jag är vacker!

Jag är stark!

Jag är viktig!

Jag är inte bättre än någon annan!

Ingen annan är bättre än mig!

Jag gör mitt bästa!

Jag är fantastisk!

*

Att leva är att lära och att få utvecklas som person, växa som människa, tycker jag är minst lika viktigt som att få utvecklas inom olika specifika skolämnen. Det finns så många egenskaper och små finesser som aldrig kan mätas med prov, omdömen och betyg och det känns bra att få ägna sig åt dem en period på hemmaplan när skolan lägger så stort fokus på det andra.

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/2018/02/17/ten-days-random-acts-of-reflection/
Pinterest
Instagram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *