SCHOOLING

Worldschoola sportlovet på hemmaplan

Sportlovstiderna är här. Ett tillfälle att kanske framförallt vila, ta vara på varandra och bara vara, men också en möjlighet att göra något av allt det där som man längtat efter men inte hittat en enda lucka för på evigheter.

Kanske väntar resor till varmare eller kallare breddgrader för en del. Äventyr, nya upplevelser och intryck av världen kommer på köpet. Vi får lov att hålla oss hemma och även om det kan kännas vardagligt och uttjatat så är det inte kört för oss, det finns det massor av sätt att ta del av den världen också på hemmaplan. Det finns så mycket att göra och lära var vi än befinner oss, överallt och runtomkring och lediga dagar ger alla möjligheter att ta vara på omvärlden!

Här kommer ett litet hopplock av worldschoolinspirerade aktiviteter på hemmaplan som jag själv längtar efter att göra med barnen:

~ Trotsa minusgrader och snålblåst och gå ut och njuta av naturen! Det behöver inte vara svårare än kläder efter väder, något varmt och gott att äta och dricka i ryggsäcken. Känner man sig lite mer hågad kan man ta med stormkök eller något att grilla och laga mat utomhus. Skogen, stranden, havet, åkrarna, klipporna –platserna från i somras kommer hur som helst att upplevas helt annorlunda i vinterskrud och det blir garanterat supermysigt att komma hem och kura inne sen.

~ Prova på en ny vintersport så att sportlovet ändå får leva upp till namnet. Långfärdsskridskor eller utförsåkning med familjen ligger högst på min lista. Frusna sjöar finns det gott om i år och skidbackar för nybörjare behöver man inte heller åka så långt för.

Att glida fram på isen där vi brukar bada… skridskor på sjön är en familjefavorit, men långfärds vore något helt nytt.

~ Skaffa brevvänner från olika platser i världen! Fantastisk möjlighet att få knyta kontakter, lära känna nya människor och kulturer samtidigt som man delar med sig av sin egen och får öva sig massor på att uttrycka sig i skrift. Skriva digitalt, träna på att hantera email och internet med allt vad det innebär eller för hand, öva sin handstil och vänta tålmodigt på svar… Oavsett vilket är det en superchans att öva på ett annat språk eller utveckla sitt modersmål.

 

 

 

 

Det finns många sidor som förmedlar brevvänner inom Sverige och internationellt, den som vill lära känna andra worldschoolers kan t.e.x. gå med i gruppen Worldschoolers Pen Pals på FB.

https://www.facebook.com/groups/WorldschoolersPenPals/

~Hoppa på första bästa buss/tåg/båt/spårvagn, kliva av när man åkt lagom långt och se var man hamnat! Upptäcka ett nytt ställe och få en bild av sitt närområde, lära sig att ta sig an en okänd plats och prova på känslan av att inte riktigt veta var man är, vad som finns att göra, var man kan äta, när eller hur man kommer därifrån. Så länge man inte kliver av mitt ute i skogen eller allt för sent på eftermiddagen går det högst troligt att hitta både mat, sysselsättning och en återresa inom åtminstone ett par timmar. Spännande!

~ Hyra ut huset eller ett rum! Med ett konto på exempelvis * Airbnb * kan man få nya kontakter från olika ställen, i Sverige eller från andra platser i världen. Är man inte supersocial kan man hyra ut hela huset ett par dagar och sticka iväg på en minisemester medan gästerna huserar hemma. Är man lite mer sällskaplig och vill lära känna sina gäster bättre kan man hyra ut ett rum och dela med sig av familjelivet.

( *affiliatelänk* kostar dig inget extra men ger en liten provision till mig om du använder dig av den för att bli värd och hyra ut ditt hus)

~ Besöka en utländsk matbutik eller hyllan med mat från världens alla hörn på stormarknaden, låta var och en välja ut det mest annorlunda, underliga och spännande man kan hitta (som man fortfarande kan tänka sig att smaka på!). Försöka ta reda på vad man hittat, varifrån det kommer, hur det används… Duka upp en liten provsmakningsbuffé där alla får bjuda på och berätta om sitt.

~ Prova en helt ny maträtt från en annan del av världen, låta barnen vara med och välja, planera, ta reda på vad som behövs, handla, tillaga och äta!

Vietnamesiska vårrullar har blivit tolvåringens favorit att både laga och äta.

~ Besöka en närliggande ort man aldrig tidigare varit i. Skaffa en karta och rita upp en cirkel med en radie av 10 mil (eller hur långt man nu tycker är lagom för en dagsutflykt) runt hemorten. Blunda och peka, välja efter det roligaste namnet eller utifrån vad man känner till om en plats som känns spännande.

~Gräva ner sig i sin lokalhistoria! Nästan varenda liten ort har ett museum av något slag, en hembygdsgård eller någon sevärdhet som man själv aldrig besökt. Överallt finns historier från förr, personligheter, människoöden, händelser, sägner som berättar något om livet för länge sedan just där man själv befinner sig. Hitta något som känns roligt och spännande att lära sig mer om, följa upp, utforska, prova på.

~ Bli faddrar! Ta reda på olika organisationer och projekt för fadderskap och välja ett man som familj vill stötta och fördjupa sig i. Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon och det är alltid bättre att göra något litet än att inte göra någonting alls. Med ett fadderskap kan man öppna upp för hur andra människor har det och lever, om orättvisor och svårigheter som råder i världen, men också att våra val kan göra skillnad för någon annan. Fadderskap är kanske lite mer personligt och närmare än att skänka pengar till vilket välgörande ändamål som helst, hur gott det än kan vara, och kanske gör relationen till en speciell människa att det hela blir lite verkligare och lättare att greppa.

~*~

Vi kommer inte att hinna med allt det här på en enda vecka, i alla fall inte jag som ska ha dagbarn här hela dagarna, men pappan är ledig så ett eller annat hoppas jag att vi ska kunna ta oss för.

Har du planer för sportlovet? Vad längtar du efter att göra? Har du tips och tankar kring worldschoolande vinteraktiviteter?

 

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/2018/02/11/worldschoola-sportlovet-pa-hemmaplan/
Pinterest
Instagram

One thought on “Worldschoola sportlovet på hemmaplan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *