SCHOOLING

Skriva

Precis som med läsningen så önskar jag att skriva ska vara något som är roligt och känns meningsfullt.

Jag vet inte hur många tårar som fällts och hur många timmar vi lagt på tjat och bråk och skrivläxor den här terminen som gått. Att sitta och skriva samma mening tio gånger om på ett papper är helt enkelt varken särskilt roligt eller utmanande tycker min sjuåring.

Därför gör det mig alldeles extra glad kvällar som den här när skrivningen bara händer!

Vi har fått en familjealmanacka i present och plötsligt ser sjuåringen en mening med att skriva. Hon roar sig glatt med att skriva in alla familjens namn för hela terminen, måndagarnas gymnastiklektioner och släktens födelsedagar. Det blir många upprepningar men det är roligt ändå för att det känns viktigt och när jag på mitt vuxna och faktiskt rätt klantiga sätt föreslår att hon kan förkorta vissa ord för att slippa skriva så många gånger säger hon bara det självklara:

”Men mamma det är ju jättebra att skriva många gånger för då får jag ju öva mig mer!”

Och visst har hon rätt. Såklart ska hon upprepa och skriva om och om igen för det är ju så roligt och det sätter sig i hjärnan!

Än en gång blir det så tydligt för mig att det är inte är själva lärandet och övandet som är tråkigt. Det är tvånget som skapar ett motstånd. Min sjuåring vet precis när hon ska öva på att skriva och hur hon ska göra det, bara hon får utrymme att följa sin egen motivation. Min högsta önskan är att få ge henne den friheten så att skrivandet, läsandet, skapandet, lärandet i stort och smått får vara roligt!

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/2018/01/07/skriva/
Pinterest
Instagram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *