ALL POSTS, SCHOOLING

Lästips

Att läsa kan vara alldeles magiskt, roligt, underbart, uppslukande och berikande när det får komma inifrån av egen lust och det är så jag tänker, längtar efter, vill och tycker att det ska få vara. Tyvärr fungerar det inte alltid, eller ens oftast så hos oss. För barnen har det bliver mer som ett tungt krav och tråkigt måste förknippat med tårar, bråk och instinktiv ovilja efter alla läsläxor vi tvingat oss igenom.

Nu har vi lov och åtminstone då vill jag att läsningen ska få vara något glädjefyllt och meningsfullt för dem, så vi har faktiskt lagt läsläxorna som skolan skickat med in i ledigheten åt sidan och gör det på vårt sätt istället.

Det här är ett enkelt tips som vi brukar använda oss av på loven. Ibland funkar det jättebra, ibland inte alls, men jag skulle tro att det i alla fall har dubblat barnens läsning. Kanske kan det vara något för dig också?

Ett läsbingo kort och gott. Och det fina här är att det är du som känner dina barn bäst. Du vet vad som kan locka dem och tända den där lilla gnistan, du vet vad som är lagom motiverande och utmanande, vad de tycker är intressant, mysigt och roligt och skulle kunna göra läsningen till en stund att se fram emot. Och det är det du ska använda dig av när du fyller rutorna med olika läsuppdrag. Det kan bli en tävling eller ett spel om du har någon som är tävlingsinriktad och känner sig peppad av det, eller så är det tillräckligt att bara få kryssa för sina egna rutor och se papperet fyllas. Det kanske är bra att styra upp det med ett uppdrag om dagen eller så passar det bättre att ha det helt fritt och låta barnen beta av så många de vill på en dag. Det kanske finns särskilda böcker som du tror skulle uppskattas eller så är det bättre att bara låta barnen plocka böcker som de känner för.

Alla är ju olika och poängen är att hitta ett sätt som gör att läsningen blir av och en positiv upplevelse för just dina barn.

Här får man också ta med i beräkningen att roliga, mysiga lässtunder ofta leder till så mycket mer och mynnar ut i roliga lekar som kan vara i flera timmar eller en hel dag. Läsa ”under en filt med ficklampa” blir lätt till ett kojbygge, ”utomhus” är ju som gjort för en utflykt, ”ett recept” blir till en god middag, ”en faktabok” väcker kanske nyfikenhet och roliga projekt till liv.

Här fick sjuåringen ett riktigt läsryck idag och betade av nio rutor under eftermiddagen. Tolvåringen ville läsa vid brasan och sysselsatte sig länge med att försöka göra upp eld och hålla den vid liv. Sen satt de där tillsammans och läste och när lillasyster läste högt för storebror smälte mitt hjärta ganska ordentligt ♥

Med detta lilla tips säger jag god natt och glad jullovsläsning!

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/2018/01/04/lastips/
Pinterest
Instagram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *