ALL POSTS, FAMILY

2017 Listan

En dag för sent, jag vet, men jag kan ändå inte låta bli att vinka adjö till 2017 med en liten lista. En lista är den ultimata sammanfattningen och utvärderingen av ett år som gått och svarar man ärligt på frågorna så kan den hjälpa en att se vad man vill göra av det nya året framför.

Så här kommer listan 2017:

 

Gjorde du något under 2017 som du aldrig gjort förut?

Inte direkt gjorde… Men blev en skolbarnsmamma utan ett enda barn hemma. En jättestor omställning som jag inte förlikat mig med än. Alls.

 

Genomdrev du någon stor förändring?

Nej, inte i år heller. Jag har velat ändra på så mycket till det bättre men inte lyckats med någonting. Snarare tvärtom, men förändringar till det sämre har väl inte sin plats här tänker jag.

 

Blev någon/några av dina vänner förälder i år?
Inte några nära vänner, vi (och de flesta av våra vänner) är lite i äldsta laget för det, men det föddes en liten bebis-bekant och det är så fint att se hur uppslukade den lilla familjen är av varandra. Det är lite som att återuppleva tiden då man fick sitt första barn.

 

Vilket datum från 2017 kommer du alltid att minnas?

Är kass på datum men den 22 december ligger så nära i tiden att jag fortfarande minns. Den första dagen på jullovet var helt magisk för vi kände oss alla så lyckliga, tacksamma och fridfulla över att hela höstterminen var avklarad och en massa lediga dagar att rå över själva låg framför.

 

Dog någon som stod dig nära?

Nej. Jag är så tacksam att få ha alla mina nära kvar!

 

Bästa köpet?

Förutom mat så har jag nog bara köpt en enda sak till mig och den är jag väldigt nöjd med -en grön jacka som passar för alla väder och tillfällen. Jag tycker om färgen och modellen och att jag egentligen inte behöver någon mer jacka än den här. Jag vill ha det så enkelt som möjligt, så få saker som möjligt och då är en allt-i-allo jacka som jag alltid känner mig fin i perfekt!

 

Vilka länder besökte du?

Finland för första gången, om än bara för en dag när vi besökte Treriksröset. Det var så vackert!

Och Norge, lika hänförande som alltid. Att komma ut till havet i Lyngen var fantastiskt, en timmas solsken fick vi, sen såg vi inget mer för dimman rullade in, men hade några jättefina dagar ändå.

 

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Långa lediga lov tillsammans hela familjen!

 

Saknade du något under år 2017 som du vill ha år 2018?

Uppenbart tid med mina barn, tid tillsammans hela familjen.

Och resor. Jag har längtat mig sjuk efter att få resa.

Sol och värme!!! Efter vintern som aldrig tog slut följde sommaren som liksom aldrig tog fart utan bara övergick i höst och så kom århundradets gråaste vinter… Det må vara en värdslig sak, men mörkret och den totala frånvaron av värme under ett helt år har nog påverkat mig mer än jag vill erkänna.

 

Vad önskar du att du hade gjort mer?

Lagat bra mat. Jag har försökt men inte riktigt orkat se övriga familjens besvikna miner måltid efter måltid och har gett efter för lite mindre nyttiga alternativ alldeles för ofta.

Promenerat och gjort mitt lilla träningsprogram som jag ju vet gör att jag blir både starkare, piggare och får mindre huvudvärk…

Bjudit hem vänner! Saknar mina vänner, men när vi väl haft en ledig kväll eller helg har det känts det som att vi behövt  få vara bara vi.

 

Vad önskar du att du hade gjort mindre?

Lämnat min sjuåring ledsen i skolan. Jag vet att jag måste göra det men kan ändå inte förlåta mig för det. Det är en hemsk, hemsk känsla att lämna ett gråtande barn när man själv har tiden och inte vill något hellre än att få vara med det. En riktigt knepig situation när man tvingas göra saker som man tror gör mer skada än nytta många gånger.

Stoppat barnen när de vill som mest, är sådär påhittiga, nyfikna, frågvisa, vänskapliga, pratsamma, kreativa och lyckliga över att leka, lära något nytt och ha varandra, bara för att de måste gå och lägga sig eller gå till skolan. Deras bästa tider på dygnet är på förmiddagen efter frukost och på kvällen efter middag och det känns som att jag jobbat mot deras naturliga rytm hela hösten. Måste alltid bryta när det är som bäst. Kanske borde jag ha släppt lite mer och låtit dem göra klart även om det skulle ha inneburit att de är trötta någon dag.

 

Bästa TV-programmet?

Brukar bara se på Så mycket bättre, men i vintras såg jag faktiskt också Familjer på äventyr och måste nog säga att det var årets bästa. Det lyfte mig verkligen att få se familjer följa sina hjärtan och drömmar och ge sig ut i världen. Och att sedan höra dem alla berätta om hur mycket tiden de ägnade åt varandra betydde, hur de växte närmare varandra och lärde sig uppskatta varandra, det var som att få en bekräftelse på allt jag tror på. Det starkaste för mig var en scen där två brorsor i tjugoårsåldern som bor i Sydafrika förklarar att de är varandras bästa vänner och att det var under en treårs jordenruntsegling då de hemskolades på båten och inte hade så många andra än varandra som det hände. Det band ihop dem för alltid. Så himla fint.

 

Bästa boken du läste?

Oj. Läst böcker är en sån där sak till som jag gjort alldeles för lite. Tycker så mycket om det men har inte gett mig tid till det. Men nu i slutet av året fick jag två månadsmagasin som en hemskolningscommunity ger ut av en nyfunnen vän. Wild + Free. Och det kan ha varit det vackraste och bästa jag läst någonsin. Älskar. Det var som att hitta min själ i utskrivet format. Om jag och mina barn kunde få leva och vara med och föra det här vidare skulle våra liv vara fulländade.

 

Största musikaliska upptäckten?

Måste nog varit att hitta mitt hårdrocks-jag. Blev lite förvånad över att höra mig själv be mannen plocka ihop en hårdrocks-lista inför bilsemestern i somras, men att sedan sitta i bilen hela familjen och skråla ikapp till gamla klassiker var alldeles underbart. Att barnen upptäckte Alice Cooper och att det sammanföll med hans spelning på Grönan ledde också till en fantastisk musikupplevelse för hela familjen!

 

Vad var din största framgång på jobbet?

Att jag till slut lyckades bli både accepterad och till och med uppskattad på ett väldigt knepigt ställe jag vikarierat på av och till under hela året. Efter att ha blivit totalt ignorerad (av föräldrarna på en förskola) i början till att nu vara någon de blir glada över att se och frågar när jag ska komma tillbaka, känns det som att jag måste gjort i alla fall något rätt.

Och att jag fått så fin respons på mina temalådor. Det har inte varit någon stor ruljangs, men de som använt mina lådor har varit så nöjda och positiva och fått mig att tro på mig själv.

 

Vad var din största framgång privat?

Jag har visat för mig själv att jag kan skriva. Att jag fått chansen att skriva både för mig själv och för andra har varit så roligt och stort. Det gick bättre än jag vågat tro, men sen tog det tvärstopp. Jag kunde knappt skriva alls på ett par månader och jag känner fortfarande inte riktigt igen mig i mina egna ord, men det kommer tillbaka. Nu vet jag att jag kan och jag kommer att hitta tillbaka till min egen melodi och mitt eget språk igen.

 

Största misstaget?

Att haka upp mig på smådetaljer och låta mig hindras av dem, att inte våga satsa för att allt inte är perfekt från början. Gäller på skaffa-jobbfronten framförallt.

 

Var du gladare eller ledsnare än tidigare år?

Mycket, mycket ledsnare faktiskt. Saknaden efter mina barn har varit så stor. Och maktlösheten i att inte längre kunna göra det jag tror är bäst för dem, att inte kunna forma vårt liv efter våra behov har gjort den här hösten till min kanske ledsnaste någonsin. Att på daglig basis behöva tvinga barnen till saker de själva inte vill och som jag inte ens tror leder till något gott har varit så väldigt glädjelöst att jag blivit nästan helt avtrubbad.

 

Vad spenderade du mest pengar på?

Mat. Absolut mat eftersom det är nästan det enda jag köper.

 

Något du önskade dig och fick?

En helt underbar tjock, mjuk, varm tröja i ull-fleece som jag önskat mig i flera år och fick i julklapp. Det perfekta komplementet till den gröna jackan, förvandlar den till varmaste vinterjackan och kommer att hålla mig varm sommar, vinter, höst och vår!

 

Något du önskade dig och inte fick?

Vara tillsammans med mina barn. Hittills har vi kunnat välja, anpassa och prioritera för att kunna vara med barnen och ge dem vad vi tror är bäst för dem, men den här hösten har det gått upp för mig att det spelar faktiskt ingen som helst roll hur bra vi än ordnar det för oss. Vi har helt enkelt inte rätten att vara tillsammans längre. Vi har inte makten över vårt eller våra barns liv. Och det hade jag verkligen önskat att vi hade!

 

Vad gjorde du på din födelsedag?

Jag firade jämna 40 år och påsk i dagarna tre med familj, släktingar, värme och kärlek i överflöd!

 

Finns det något som skulle ha gjort ditt år ännu bättre?

Tid! Tid, tid, tid tillsammans! Friheten att kunna forma en vardag som passar för just vår familj. Vi är helt enkelt urusla på vardagsliv som det ser ut nu med skola, jobb, aktiviteter i ett enda kör och behöver något helt annat, den här hösten har bevisat det mer än något annat.

 

Vad fick dig att må bra?

Små stunder tillsammans med barnen. Som när vi går och lägger oss tillsammans, kryper tätt ihop och värmen och doften av dem fyller hela mig. Som när vi gör saker tillsammans och jag ser deras glädje, när de talar om hur mycket de uppskattar stunden och jag vet att de mår bra. Som när vi hjälps åt med sysslor och känner att vi behöver varandra, att vi är lika viktiga allihop och alla får bidra med sitt. Som när vi struntar i allt och går ut och leker i nyfallen snö fast det är tisdag och klockan passerar läggdags. Som när jag ser att de lär sig saker i vardagen i det enkla, självklara och vi kan ta vara på ögonblicket, utveckla tankar, ta reda på svaren, fördjupa oss i frågan… Det finns inget som får mig att må bättre än stunderna med barnen!

 

Vem saknade du?

Förutom barnen då… Min syster. Ibland känns det som att hon är den enda som förstår mig och då bor hon alldeles för långt borta!

 

De bästa nya människorna du träffade?

En massa fina människor på olika sociala medier, känslan av att det finns fler som vill samma sak som jag och faktiskt GÖR det jag vill göra är ovärderlig. Några har jag fastnat riktigt för och fått fin kontakt med, en par har jag till och med träffat i verkligheten. Att kunna omge sig med människor som uppmuntrar och tror på en betyder allt när man vill gå mot strömmen.

Vad är du mest stolt över?

Eftersom jag inte lyckats åstadkomma så mycket av det jag ville under året så får det väl bli min envishet. Att jag inte ger upp trots att så många säger att jag vill det omöjliga.

Och att jag vågat nätverka och ta kontakt med nya människor på ett sätt som jag aldrig vågat tidigare.

 

Högsta önskan just nu?

Behöver jag säga det igen…? Frihet! Rätten att rå över mitt och min familjs liv, möjligheten att leva så att vi mår bra!

 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

Inte köra fast i gamla hjulspår, tänka nytt och fortsätta leta tills jag hittar en inkomst. Vilken som helst som jag kan ta med mig ut i världen och så faktiskt skriva ut oss ur Sverige. Se möjligheterna var de än öppnar sig och våga ta dem.

*

Det har hänt många fina saker under det gångna året, men det har ändå varit ett svårt år som jag känner stor lättad över att få lämna bakom och jag tycker nästan redan bättre om 2018! Jag tycker alltid om nya år just för att de ligger där framför en så oskrivna och man har fortfarande möjligheten att göra vad man vill av dem. Och jag tror att det här nya året kommer att bli året när saker verkligen händer!

Du som läser här, jag skulle tycka det var jätteroligt att få ta del av ditt 2017, du får gärna skriva din egen lista, ta hela eller delar av den här och skriv i kommentarerna!

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/2018/01/01/2017-listan/
Pinterest
Instagram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *