ALL POSTS

Hemskolningspeppen

För bara några år sedan hade jag själv aldrig ens tänkt tanken att jag skulle kunna hemskola mina barn. Att ”hemskola” istället för att ”förskola” mina små barn kändes helt naturligt för mig, jag hade jobbat många år med små barn innan jag blev mamma och kände mig trygg med det. Jag minns när min äldsta började skolan och en av mina hemmamammavänner bara nämnde att man kan ju faktiskt hemskola… Det var på den tiden då det fortfarande var lagligt, men jag tänkte ändå att hon är ju lite galen, och lätt för henne att säga hon är ju lärare, ett sådant ansvar skulle jag aldrig våga ta. Det var okänd mark för mig. Men som tur är växer man med sina barn. Man lär känna både dem och sig själv längs vägen och nu när vi är mitt i den här skolåldern som verkade så avlägsen och ogreppbar ser jag att det inte är så farligt. Jag ser att barnens fantastiska förmåga att lära och utvecklas inte försvunnit bara för att de nått och passerat den magiska åldern av sju år och jag ser på mig själv som ”lärare” med helt andra ögon. Så här några år längre fram i livet tänker inte på så mycket annat än hemskolning och hur det skulle kunna bli en verklighet för oss. Det betyder inte att jag aldrig tvivlar på mig själv och undrar om jag skulle klara av något så stort och viktigt.

Då är det så skönt att det finns andra som gått före och med många års erfarenhet i ryggen kan hjälpa till och tipsa.

En av mina absoluta favoritmammor som skriver helt fantastiskt om hur hon hemskolar sina barn är mamma Irina på Homegrown adventures. Här delar hon med sig av fyra frågor att ärligt ställa till sig själv när man går i hemskolningstankar och tvivlar på om man skulle räcka till. Så här skriver hon (fritt översatt) på sitt Instagram: 

ÄLSKAR JAG ATT LEVA LIVET TILLSAMMANS MED MITT BARN? Det är svårt att lyckas med något man egentligen inte gillar att göra. Om du gillar att arbeta, leka och lära tillsammans med ditt barn kommer hemskolning att vara något väldigt tillfredställande och en mammalegitimation är allt du behöver. Ingen lärarlegitimation behövs för att hemskola ditt barn!

HAR JAG TID?
Rekommendationen är att göra åtminstone 3 timmar skola om dagen 175 dagar om året men det kan vara mer eller mindre beroende på ålder och hur snabbt eller långsamt ditt barn förstår det han eller hon lär sig. Jag vet familjer som gör allt sitt skolarbete på en dag och ägnar resten av veckan åt skapande, fri lek, besöka biblioteket eller annat som intresserar barnet. Jag hemundervisar mina barn 3-4 dagar i veckan året om förutom på loven.

TYCKER JAG OM ATT LÄRA MIG SAKER?
Om du själv tycker om att lära dig saker och känner glädje över att få lära ut vidare till ditt barn kommer den känslan troligen att föras vidare till ditt barn som i sin tur kommer att lära sig med samma glädje! Det är många ämnen jag behöver lära mig från början eller lära om och jag tycker alltid att det är roligt att lära mig nya saker.

KAN JAG LÄSA, SKRIVA OCH BEHÄRSKA GRUNDERNA I MATEMATIK?
Nej, du måste inte kunna allt för att hemskola ditt barn. Ingen lärare kan allt. Det är till stor hjälp om du kan läsa, skriva och behärska grunderna i matematik. Ju mer du kan desto enklare blir det att hemskola men det finns så mycket hjälp och så stora resurser där ute.

Om du svarat ja på alla de här frågorna är du mer än nog kvalificerad att hemskola!!! Mitt råd är att prova på att hemskola under ett år.

När min son var 3 år hade jag redan börjat fundera på att hemskola och när han gick i förskola började jag undervisa honom. Om ditt barn är äldre kan du ändå ta det ur skolan och prova att hemskola. Om det inte passar din familj kan ni alltid gå tillbaka till skolan. Kom ihåg att alla familjer fungerar olika, det som fungerar i en familj behöver inte fungera i en annan. Gör det som fungerar för just din familj!

*

Det här är så skönt att läsa! För mig är det stora hemskolninspeppen och precis vad jag behöver höra ibland, THANK YOU SWEET, SWEET MAMA IRINA FOR LETTING ME SHARE!!!

Titta in på Irinas ljuvliga blogg för hur mycket inspiration som helst och hennes Instagramkonto!

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/2017/11/25/hemskolningspeppen/
Pinterest
Instagram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *