ALL POSTS, SCHOOLING

Leken som lär

Stunder som den här gör mig verkligen lycklig ända in i hjärtat!

Jag fick hämta hem två små sjuåringar från skolan idag och redan från första början var det glasklart att det var forskning de skulle ägna eftermiddagen åt. Det byggdes laboratorium, experimenterades, fantiserades, undersöktes och lektes i en sån härlig kombination att jag bara kunde stå på min kant och småle. Att höra dem diskutera, fundera, hitta på lösningar, testa sig fram, dra slutsatser, ta initiativ, fråga, förklara och kompromissa tillsammans var helt fantastiskt.

Jag blir alltid lika fascinerad av hur lek och verklighet flätas ihop till något så perfekt utvecklande och lärorikt helt utan vuxnas inblandning. Det här var tjejernas stund och de visste exakt vad de skulle göra med den.

Allt började med en torkad köttbit som låg kvar under bordet i morse och väckte nyfikenhet. Redan då åkte labbhandskarna på och förstoringsglaset fram för det var misstänkt likt något annat brunt och otrevligt…

Som tur var höll sig den där nyfikenheten kvar hela skoldagen igenom. Det var fortfarande lika spännande att undersöka och spinna vidare på forskningstemat tillsammans med kompisen när de kom hem. Och det hela slutade med att de ville göra eget slime och ett helt obetalbart leende på min flickas läppar när hon insåg att de faktiskt lyckats!

För mig är det här de finaste stunderna. Jag blir lika glad varenda gång jag ser lärandet komma från barnen själva som den mest självklara sak i världen. Det är sådana här stunder som övertygar mig om att den bästa skolan är livet, vardagen, världen och att det aldrig någonsin behöver eller borde vara tråkigt att lära sig saker!

 

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/2017/11/07/leken-som-lar/
Pinterest
Instagram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *