ALL POSTS, SCHOOLING

Ett viktigt samtal

Här om kvällen hade jag ett sånt fint samtal med mitt äldsta barn, min tolvåring, och det kändes så viktigt på något vis.

Tänk att det så ofta kommer på kvällen, där på sängkanten när man ska säga god natt, när lugnet och närheten sänker sig, det är ofta då tilliten gör sig påmind och sådana där tillfällen av öppenhet kan glimma till. Då är det bara att haka på. Just den stunden kommer aldrig mer igen så man får försöka strunta i att det blir alldeles för sent och att allt det där man skulle fått gjort under dagen inte blir gjort på kvällen heller. När ens tolvåring vill prata då lyssnar man, för det händer helt enkelt inte så ofta, och när ens tolvåring ber om en åsikt eller frågar något man inte hade en aning om att han gick och grunnade på, då svarar man så gott man kan. Och så jublar man inombords över att man fick tillträde till hans tankar och känslor en stund, att man tog sig tiden att vara kvar så länge det bara gick och förundras lite över hur klokt ens barn egentligen är. Allt det här gäller väl alla åldrar egentligen. Och allt det här är gott nog, nästan magiskt  bara som det är, varje gång det händer och oavsett vad det samtalet handlar om.

Den här gången var det också samtalsämnena i sig som kändes viktiga att få ta i tillsammans, och att det var helt på hans initiativ, det som rörde sig i honom som fick komma fram. Hemskolning är ett ganska vanligt samtalsämne i familjen som kommer upp då och då. Vi har vitt skilda åsikter var och en och särskilt för tolvåringen är det ett känsligt ämne eftersom han absolut inte vill flytta, men uppenbarligen har något legat och grott där, för plötsligt ville han prata om skolan och det visade sig att han har en ganska klar bild av vad som är jobbigt med den och hur man skulle kunna göra istället. Nu är det ju möjligt, eller till och med ganska troligt, att han snappat upp ett och annat av vad han hört mig säga om saken, men det han sa, hur han sa det, kändes ändå som hans egen bearbetade version av möjligheten att hemskola.

Jag minns inte samtalet i detalj men budskapet gick absolut fram, han tycker att det jobbigaste med skolan är att man måste vara där jämt, att man börjar så tidigt och att man aldrig får känna efter själv om man behöver vara ledig. Han önskar sig en skola man får gå till när man behöver hjälp med något (eller när man vill spela fotboll) men annars kan man ju lära sig på en massa olika sätt hemma (många bra förslag hade han) han tror faktiskt att han skulle lära sig mer på en dag hemma i lugn och ro än vad han lär sig i skolan och att han verkligen skulle tycka om och bry sig om att göra det om han fick ha hemskola. Han tror inte det skulle bli ensamt och tråkigt att inte gå i en klass varje dag, utan lugnt och skönt. Man kan ju ses hemma istället. Sen gled vi in på politik, hur Sverige styrs, vad olika partier står för och vad man kan göra om det inte finns något parti som tycker som man själv… Inga lätta frågor men så fina att få dela med honom.

Och framför allt kändes det här som en oväntad öppning mot det jag drömmer om för vår familj. När allt kommer omkring längtar vi efter samma saker mun son och jag. Att ha sin tolvåring på sin sida i alla fall till en så stor och viktig del skulle underlätta mycket. Jag är så glad över den där stunden på kvällen. Över ett viktigt samtal.

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/2017/10/12/ett-viktigt-samtal/
Pinterest
Instagram

One thought on “Ett viktigt samtal

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *