TRAVEL

Möjligheter

Ibland blir det bara för mycket av höst och rusk och inrutat liv, längtan efter att få resa och skapa sig en annan slags tillvaro blir för stor, vilket kan resultera i att man ägnar en hel helg åt googlande och sökande efter möjligheter. Efter ett litet, litet hopp att förlora sig i och sätta tilltro till. Så var det för mig i helgen. I takt med regnets smattrande mot rutorna googlade jag mig igenom hela Östeuropa och Sydostasien efter boenden som skulle kunna passa in i en oerhört skral budget. Och i ett sådant läge finns nästan inget mer uppmuntrande än att sätta sig och söka på Airbnb. När ställe efter ställe dyker upp där vår familj på fem personer skulle kunna bo för 200:- natten eller ännu mindre då känns det faktiskt inte som en omöjlighet att genomföra.

Vad sägs till exempel om ett litet stenhus i en fiskeby i Montenegro för 226:- natten och månadsrabatt på det om man vill stanna ett tag?

En trerumsvilla med pool bland risfälten strax utanför nomadpatadiset Ubud på Bali för 84:- natten?

Eller en trerumslägenhet med tillgång till pool och i Kuala Lumpur för 92:- natten?

Sånt här gör åtminstone mig lycklig. Jag tänker att det nog är sant som heltidsresenärerna påstår, att det kostar mycket, mycket mindre än man tror och man kan leva otroligt mycket mer för pengarna på andra ställen i världen.

Lika roligt och upplyftande som att söka på Airbnb är det att söka på ”cost of living” i olika länder och städer. Numebo är en bra sida för det och man kan genast se att till exempel Montenegro i övrigt är 48% billigare att leva i än Stockholm, Bali 52% och Kuala Lumpur 50% billigare.

Och för att få i alla fall något som skulle kunna vara en början på den där skrala budgeten jag nämnde så gjorde jag också en djupdykning i uthyrningssvängen. Vi har inget sparkapital att resa för, ingen inkomst än så länge som vi skulle kunna sköta på resande fot, men vi har ett hus i ett relativt eftertraktat område. Och enligt uthyrningssajterna verkar det faktiskt som att vi skulle kunna inte bara nolla våra kostnader för huset här hemma, utan till och med gå lite plus och tjäna in kanske (med lite tur) 1/5 av vad jag räknar med att vi skulle behöva i månaden för att leva i ett verkligt billigt land. Nu vet jag inte riktigt om jag ska skratta eller gråta över att Skatteverket vill ha så stor del av summan till ett land vi inte ens skulle vistas i och nyttja, men jag tror jag väljer att se det från den ljusa sidan och tänka att 1/5 är ändå 1/5 och det är i alla fall en början.

Det är en möjlighet!

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/2017/10/09/mojligheter/
Pinterest
Instagram

4 thoughts on “Möjligheter

    1. Jag vet att du är med mig här Anna, det är så skönt med någon som förstår! 😅 Och sökandet har oundvikligt fortsatt i veckan, är i Portugal nu 😉

  1. Verkligen en möjlighet 🙂 och ni får tjäna 50 000 på uthyrningen innan ni börjar betala skatt också.

    Det som drog iväg i vår resbudget var resandet. Vi ville röra på oss ofta och då gick pengarna fortare. Dels till själva biljetterna för buss, tåg, tack men även till att vi ibland snabbt fick ta nåt dyrare mål mat än vad vi brukade och så till en jäkla massa snacks som ju behövs för långa tågresor tex 😛
    Så slow travel tror jag definitivt ökar möjligheterna för att resa på mindre budget.

    1. Ja slowtravel måste ju vara grejen Linda 😁 tror stenhårt på det, passar dessutom oss då vi tycker om att bo in oss och komma in i någon slags lunk där vi är, lära känna en plats liksom. Måste fråga -är du samma Linda som på FB? Som var på långresa i våras?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *