ALL POSTS, FAMILY, SCHOOLING

Ett sammanhang

I helgen som gick var vi iväg på en miniresa tillsammans med ett stort, härligt gäng vänner i alla tänkbara åldrar från kyrkan vi brukar gå till. Vi åkte buss, bodde på lägergård, åt i matsal och kunde vara med på så många olika aktiviteter och samlingar som vi bara ville. För barnen var det rena rama lyckopillret att få leka och umgås med kompisar nästan non stop i två dygn och för oss vuxna med lite större barn blev det rena rama avslappningsresan då barnen skötte sig själva eller var under andras omsorg i olika grupper, och vi fick maten serverad. Nästan lite magiskt för den som är van att rodda med allting själv!

För mig blev det också en påminnelse om hur många olika sätt man kan hitta sitt sociala sammanhang på. Skolan kan vara en plats där barnen får öva på att vara tillsammans med andra än familjen, men den är långt ifrån den enda och inte nödvändigtvis den bästa heller. För min del ser jag så många fördelar med ett sammanhang utanför skolan, som till exempel det här, då blandningen av barn och vuxna mellan två år och åttio plus faktiskt är helt förträfflig på så många sätt, precis som blandningen av nära vänner och mer ytligt bekanta. Här kommer något av allt det jag upplever som positivt med att få vara med på en sån här resa:

~ det finns många trygga vuxna i närheten för barnen. Alltid någon att vända sig till, någon att be om hjälp eller en famn att krypa upp om det behövs, människor som funnits med genom hela ens uppväxt som man redan känner tillit till, eller någon att lära känna lite mer och upptäcka att de allra flesta är riktigt hyggliga människor!

~ det finns så många tillfällen att våga söka eller ta emot kontakt med nya människor och lära sig att vänner kan vara i vilken ålder som helst!

~ det finns alltid någon att se upp till för den som är yngre, en förebild och en roll att växa in i, samtidigt som det blir viktigt för den som är äldre att vara just en god förebild och ta sig an den yngre. Det fina med an sådan stege av åldrar är att nästan alla är både yngre och äldre än någon och får utmanas och utvecklas åt båda håll. Man får både ha och vara en förebild och det skapar en sån bra balans och samhörighet!

~ det finns så mycket frihet när föräldrar vågar släppa taget och barnen kan springa runt som de vill, morgon, middag, kväll, så stora möjligheter att växa i självkänsla när man får testa sina vingar och vidga sina vyer i en trygg miljö utan att hela tiden vara övervakad. Och med friheten växer ansvaret och självständigheten!

~ det uppstår så många situationer där man får träna på att anpassa sig efter andra, visa hänsyn och respektera olika viljor och behov!

~ det finns gott om tillfällen där barnen får träna sig att lyssna på andra vuxna, vara med i en grupp, följa spelregler, ta instruktioner och samspela med andra, barn och vuxna!

~ det finns utrymme för var och en att odla sina egna relationer, knyta nya kontakter och utöka sin egen krets av människor samtidigt som man gör något tillsammans och blir starkare som familj!

~ det växer så mycket gemenskap, värme och glädje när man är tillsammans och delar upplevelser av olika slag, erfarenheten att få vara bara sitt eget lilla jag men ändå omsluten av flera olika lager människor som alla på sin nivå gillar och bryr sig om en är värdefull att få bära med sig!

Jag tror en av de största rädslorna och ett av de knepigaste missförstånden när det gäller hemmabarn, hemskolare, oavsett ålder, är att man bara sitter hemma isolerad från omvärlden och inte får chansen att integrera med andra. Jag tänker lite tvärtom, att man begränsas i sina möjligheter att socialisera och utvecklas i relation till olika slags människor på ett naturligt och sunt sätt när man är tvingas stanna inom skolans fyra väggar, med bara någon enstaka vuxen, massor av barn i en och samma grupp, samma ålder och ungefär samma fas som man själv. Dag efter dag. År ut och år in.

Det finns så många olika sätt att hitta ett socialt sammanhang utan skolans inblandning och helt utan tvång. Att åka på familjeläger är bara ett. Har du hittat ditt sätt? Tycker du det är viktigt att ta del av ett större sammanhang? Hur hittar man det om man befinner sig på resande fot? Har du någon tanke, något tips att dela med dig av?

 

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/2017/10/05/ett-sammanhang/
Pinterest
Instagram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *