ALL POSTS

En efterlängtad dag

De senaste veckorna har vi varit som uppslukade av skolstart, aktiviteter som dragit igång och alla möten och träffar som kommer med det. Föräldramöten, utvecklingssamtal och uppstarter tar liksom aldrig slut och det känns som att vi drunknat i alla tider att passa. Vi har har inte sett så mycket av varandra sen skolan drog igång, men i lördags dök en liten lucka upp när vi kunde få en stund för bara oss vara tillsammans på riktigt och göra något bara för att vi ville det.
Skogen är alltid ett andningshål, och särskilt en efterlängtad dag som den. Det är så här varje dag borde vara. Det är det här jag vill tillbaka till. Tid att vara, känna, se, lukta, smaka och höra, leva, lära och dela med varandra. Det här är worldschooling i sin allra enklaste form med skogen som det bästa av klassrum, och jag är så glad att det inte behöver vara svårare än så här!

Jag älskar hur det vi så fint delar upp i olika skolämnen liksom flätas samman så fort man flyttar ut i verkligheten, hur det ena ger det andra och visar sig hänga ihop i slutändan ändå, precis som övriga livet.

Ta en dag som den här bara, utan att göra så mycket alls egentligen, och utan att barnen ens märkt det har vi täckt in ämnen som:
~No -träd, buskar, bär, löv, svampar, spår av olika djur, insekter… allt bara finns där. Vi tittar, pratar, undersöker, klassificerar, sorterar, diskuterar likheter och olikheter. Allemansrätten gör sig påmind, i skogen är det vi som är gäster och vi pratar om olika sätt att visa respekt för naturen och de som bor där.

~Geografi -väderstreck, topografi och olika slags naturlandskap blir ju så verkliga när man liksom står mitt i dem.

~Idrott och hälsa -vi rör på oss, övar grovmotorik, för barnen tar nästan aldrig den enklaste vägen, det är som att deras kroppar dras till lagom svåra utmaningar, vi andas frisk luft och det känns i både kropp och själ att det är något bra att vara ute och röra på sig.
~Svenska -nya ord läggs till ordförrådet och minnet friskas upp om sånt vi hört förut, för vi pratar nästan hela tiden med varandra om allt vi ser, vad vi känner, tänker, hoppas, vill. Barnen läser i boken om svampar, googlar fram svar på frågor och jämför för att vara på den säkra sidan.

~Hemkunskap -vi tar vara på något av det naturen har att ge, plockar bär och svampar och funderar över hur de kan användas. Rensa, steka, äta, smaka svamp till kvällsmat.

Och så det där som väl inte direkt är något ämne, men nog så viktigt ändå, samspel och samarbete, att fungera ihop, att stå tillbaka ibland, göra något för någon annan, ge och ta, det saknas aldrig tillfällen att öva på den biten när det finns fem viljor att ta hänsyn till. Vi lär oss så mycket när vi är tillsammans.

Jag tycker det känns bra att påminna sig om hur mycket en enkel liten utflykt som den här till exempel kan bjuda på. Som en utmaning och uppmuntran till mig själv, och kanske till dig som läser, att verkligen se allt det lärande som faktiskt händer hela tiden, med eller utan min medverkan som vuxen, tänker jag att jag ska dela det här så ofta jag kan. Håll utkik efter en kategori typ ”dagens” eller ”veckans” lärdomar, och dela gärna du med här i en kommentar eller i FB-gruppen Worldschoolers of Sweden. Det vore fantastiskt peppigt att få se hur du och dina barn lever och lär!

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/2017/09/12/en-efterlangtad-dag-4/
Pinterest
Instagram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *