ALL POSTS, SCHOOLING

Ett litet trygghetspaket

Jag fick ett paket på posten här om dagen. Med glädje och nyfikenhet har jag bläddrat igenom magasinet som låg där i och precis som jag hoppats känns det som att det här kommer vara till stor hjälp och ge lite trygghet när jag gör upp planer för barnen och skolan. Vare sig de går i skola som nu eller på annat sätt framöver så tror jag det kommer att vara till nytta.

Det här är inget mindre än alla skolverkets kunskapskrav för årskurs 3, 6 och 9 översatt till ett språk som man faktiskt förstår. Hur många gånger har jag inte tittat igenom läroplanen för att ta reda på vad den egentligen menar att mina barn ska lära sig, och liksom baxnat över det byråkratiska språket som fått det hela att låta extremt avancerat? Rena grekiskan för mig! Och det får mig att känna mig så otillräcklig för mina barn när jag inte ens kan läsa och förstå något så grundläggande som vad de förväntas lära sig. Hur kan jag tro att jag då ska kunna leda dem framåt och visa hur de kan nå kunskaperna?

Jag känner för min egen del inte något stort behov av att följa en läroplan strikt, för mig är det en stor del av poängen med hemskolning, att var och en ska vara fri att lära på just sin egen nivå, på sitt eget vis och i sin egen takt, och slippa mätas, jämföras och bedömas utifrån någon förutbestämd, allmängiltig plan. Jag dras åt unschoolingen och känner egentligen en väldigt stor tillit till barnen och deras förmåga att följa sin egen inre läroplan, tror att den är den allra bästa. Men jag är inte riktigt där ännu, inte redo att släppa fullt ut. Jag vill inte bränna några broar och beröva mina barn chansen att gå tillbaka till vanlig skola och utbilda sig traditionellt om det är vad de vill längre fram. Jag vill visa dem på alternativen, men vill ändå kunna hålla någorlunda takt med den skola de är vana vid så att de kan hoppa tillbaka om det skulle vara bättre för dem. Och då känns det skönt att ha något att falla tillbaka på för mig som vuxen. Att jag kan ha koll på hur mina barn ligger till och styra upp åt ett visst håll om det verkar behövas.

Därför gläder jag mig väldigt över den här, som en av tolvåringens lärare för övrigt tipsade om inför den första terminen med betyg i skolan. Nu är jag ju en riktig pedagognörd, sånt här är det roligaste jag vet, och det spritter i min hjärna av längtan att få sätta igång och tänka ut vägar som når in i barnens sinnen på ett roligt, konkret och begripligt sätt, för att jobba mot de här målen!

Förra hösten när min ena son började ettan kom det som en nyhet för mig att det faktiskt inte finns några kunskapskrav förrän i årskurs tre. Jag blev väldigt förvånad men gillar verkligen att det är så, ju mer långsiktiga mål att sikta mot desto större frihet att arbeta enligt sin egen rytm och på sitt eget sätt. För mig känns det här som ett bra alternativ, en mellanväg som jag kommer att använda för att bygga barnens lärande kring!

HEJA är väldigt enkelt och tydligt uppbyggd, ämne för ämne, årskurs för årskurs, alla betygsgrader och vad som krävs för att uppnå dem, med skolverkets text till vänster och den översatta, mer lättbegripliga till höger.

Jag kan inte dela hela texten här, men ett exempel kan du få, för betyg C i matematik årskurs 6 säger till exempel skolverket så här:

”Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer på ett relativt väl fungerande sätt genom att välja och använda strategier och metoder med förhållandevis god anpassning till problemets karaktär. Eleven beskriver tillvägagångssätt på ett relativt väl fungerande sätt och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om resultatets rimlighet i förhållande till problemsituationen samt kan ge något förslag på alternativt tillvägagångssätt”.

HEJA beskriver samma kunskapskrav så här:

”Du kan på ett bra sätt lösa enkla matematikproblem som handlar om saker du känner till. Du väljer och använder metoder som passar bra för att lösa problemen. Du kan beskriva på ett bra sätt hur man kan lösa matteproblem. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om resultaten är rimliga. Du ger något förslag på andra sätt at lösa problemen”.

För mig känns det så mycket enklare att tänka kring lärsituationer och vägar att nå den här kunskapsnivån med den enklare texten ringande i bakhuvudet!

Heja finns i flera olika varianter. Jag gillar att ha en riktig bok att bläddra fram och tillbaka i, stryka under och anteckna i kanten, därför valde jag den här. Det finns en app också som verkar intressant, där man kan göra olika slags listor och självkontroller om man vill. Så länge vi är på hemmaplan är ju bokvarianten bra, men ska man ut och resa verkar appen vara smidig!

Här kan du läsa mer och beställa en variant som passar dig!

På skolverkets hemsida finns massor av bra information, men på ett ganska krångligt språk. Hela läroplanen hittar du här. Sen är det lätt, för den som är intresserad, att förlora sig i kursplaner, nationella prov, bedömningar, ämnesplaner, egentligen allt man borde behöva veta för att kunna bygga upp ett riktigt bra och meningsfullt lärande på egen hand, eller som stöd och komplement till vad skolan klarar av att ge.

~follow~share~like~
RSS
Follow by Email
Facebook
Google+
http://worldschoolersofsweden.se/2017/09/08/ett-litet-trygghetspaket/
Pinterest
Instagram

One thought on “Ett litet trygghetspaket

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *